Financiële steun en begeleiding voor lokale energie-initiatieven

Het initiatief is genomen door de provincie Overijssel, Energiefonds Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel.  Met LEI-F (Lokale Energie Initiatieven Financiering) verwachten de samenwerkende partijen dat meer lokale initiatieven tot daadwerkelijke realisatie van hun energieplannen komen. Hiermee geeft Overijssel invulling aan het streven van het Nationale Klimaatakkoord om ten minste 50% van de duurzame energieproductie in eigendom te laten zijn van de lokale bewoners. 

Dichter bij de mensen
Gedeputeerde Tijs de Bree voor Energie: “Er zit enorm veel energie in de lokale energie-initiatieven. Bovendien spelen ze een belangrijke rol in het verkrijgen van draagvlak voor de energiemaatregelen die nodig zijn. In Overijssel zijn vele tientallen lokale initiatieven. Gezamenlijk kunnen ze een groot deel van de duurzame energiebehoefte die nodig is, verwezenlijken. Maar het vergt vaak een lange adem om tot realisatie van de plannen te komen. Met deze nieuwe financiële regeling en de bijbehorende begeleiding helpen we de initiatieven daarbij. Zo komt duurzame energie dichter bij de mensen.”

Ondersteuning in de ontwikkelfase
LEI-F speelt in op de behoeftes van lokale energie-initiatieven in de ontwikkelfase van projecten. In deze fase, die vaak ook risicovol is, ontbreekt het de initiatieven aan toegang tot financiering. Anderzijds missen zij toegang tot expertise. Door de initiatieven op beide fronten te faciliteren zullen meer projecten van start naar finish komen. Natuur en Milieu Overijssel is het eerste aanspreekpunt voor geïnteresseerde lokale energie-initiatieven voor financiering vanuit LEI-F én expertise.

Huidige status van de plannen
LEI-F gaat op 1 mei van start. De omvang van de ontwikkelfinanciering ligt tussen de 20.000 en 200.000 Euro per project. LEI-F start als pilot voor een jaar. Na een jaar wordt LEI-F geëvalueerd. In totaal is er voor het eerste jaar 1 miljoen euro beschikbaar. Meer weten? Kijk op www.natuurenmilieuoverijssel.nl/leif

Het bericht Financiële steun en begeleiding voor lokale energie-initiatieven verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...