Energiecoaches helpen inwoners met energiebesparing

Energielasten vormen een steeds groter deel van de vaste woonlasten. Terwijl hierop nog veel geld te besparen valt. Woningstichting De Veste en de gemeenten Hardenberg en Ommen gaan daarom vrijwilligers inzetten die inwoners adviseren om hun energierekening te verlagen. Deze vrijwilligers worden opgeleid tot
Energiecoach. De Energiecoach geeft advies en praktische tips aan zowel huurders als woningeigenaren.

Met eenvoudige en betaalbare maatregelen valt vaak al veel te besparen. Bijvoorbeeld door inzicht in het energieverbruik, het overstappen naar een andere energieleverancier, minder lang douchen of het plaatsen van tochtstrips. Uit ervaring blijkt dat door bewustwording en energiezuinig gedrag de energierekening met 10 tot 20% omlaag kan. Dit is voor inwoners een belangrijke besparingsmogelijkheid. De energiecoach ondersteunt hierbij.

Speciale training
Iedere vrijwilliger wordt goed voorbereid met een speciale training. Daarin wordt vooral ingegaan op energiebesparing door energiezuinig gedrag. Ook komen zaken als het belang van isolatie, ventilatie en weetjes over energieverbruik aan bod. De training start eind november en duurt 3 avonden.

Op pad als Energiecoach
Na het volgen van de training gaan de vrijwilligers op pad als Energiecoach. Gemiddeld eens per twee weken gaan ze langs bij bewoners voor een energieadvies. Dit kan overdag maar ook ’s avonds. Samen met de bewoners worden de woning en energierekening bekeken. Op basis daarvan adviseert de Energiecoach op welke manier de bewoner het best energie kan besparen.

Coördinatie bij Stichting De Stuw
De Veste en de gemeenten Ommen en Hardenberg vinden duurzaamheid erg belangrijk en ondersteunen daarom het opleiden van de Energiecoaches. Al 15 geïnteresseerden hebben zich aangemeld. Partijen komen graag in contact met nog meer enthousiaste vrijwilligers die affiniteit hebben met duurzaamheid en energiebesparing en die anderen graag helpen met hun kennis over slim omgaan met energie. Deze vrijwilligers doen als Energiecoach ook kennis en werkervaring op die zij ook in de toekomst kunnen gebruiken.

Stichting De Stuw coördineert de werving van de Energiecoaches. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie en aanmelding contact opnemen met Klaas Bouwman van De Stuw per e-mail k.bouwman@destuw.nl of per telefoon 0523-267478.

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...