Dry Januari: beter van niet

Vanuit mijn achtergrond als geneesmiddeldeskundig apotheker heb ik veel te maken gehad met de wisselwerking die kan ontstaan tussen medicijnen en alcohol. De onvoorspelbaarheid van het gezamenlijk effect van deze beide maakt de combinatie onwenselijk.

In deze Dry Januari op Opinie in Salland extra aandacht voor alcohol in de breedste zin van het woord. Niet met als invalshoek ‘moet kunnen’ of ‘doe het niet’, maar vanuit de schrijver wat die er over kwijt wil. Vandaag Joop van der Wal

Het ergste dat ik ooit op een recept zag was de volgende gebruiksaanwijzing van de voorschrijvend arts: ‘voor de nacht 2 tabletten of één tablet en een borrel’…

Wie in het nu wil blijven kan beter niet zijn geest vertroebelen met alcohol. Bij lezingen voor groepen komt steevast een ‘het-zal-toch-wel-een-beetje-meevallen’ opmerking naar voren. “Dat is maar hoe je het bekijkt” was mijn vaste antwoord. Aan de hand van een rekenvoorbeeld liet ik dan de ernst van de situatie zien.

Stel u rijdt 72 kilometer per uur. Een slakkengangetje, zult u zeggen. Rekent u even mee: dat is (delen door 60) 1200 meter per minuut en (nog een keer delen door 60) 20 meter per seconde. U drinkt een borrel en u reageert daardoor 0,05 seconde later dan u zonder alcohol doet. Die 1/20-ste seconde merkt u niet! U denkt dat u nog prima op tijd reageert. Maar let op: voordat u stilstaat hebt u in die ééntwintigste seconde een héle meter méér afgelegd. Die kan bij een aanrijding het verschil maken tussen leven en dood. Het is maar wat je op je geweten wilt hebben. Nee, alcohol en verkeer is een BETER-VAN-NIET combinatie.

Het bericht Dry Januari: beter van niet verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Lokaal FNV Vechtdal bijeenkomst

Lokaal FNV Vechtdal organiseert een bijeenkomst voor medewerkers in  de Verpleegtehuizen, Verzorgingstehuizen ...