Doe dit weekend ook mee met de Nationale Bijentelling

Op 18 en 19 april is de Nationale Bijentelling. De Bijenbeweging Overijssel vraagt iedereen even de tijd te nemen en eens goed in tuin of op balkon te kijken wat en hoeveel bijen je ziet.. Je hoeft niet een bijenexpert te zijn om mee te doen. Op Nederland Zoemt vind je een telformulier met waarop plaatjes en beschrijvingen van veel voorkomende bijen die in deze tijd vliegen.

In Nederland komen 258 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Dat is verontrustend, omdat zo’n 80% van onze gewassen en wilde planten afhankelijk zijn van bestuiving door onder andere bijen. Dus kom ook in actie voor de wilde bij en help mee aan dit landelijke bijenonderzoek. Hoe meer we weten over bijen, hoe beter we kunnen helpen. Voorgaande jaren deden vele duizenden Overijsselaren mee. We hopen dat dit jaar te kunnen evenaren, of misschien te overtreffen!

Bijen in Overijssel
Voor de Bijenbeweging Overijssel en provincie Overijssel heeft EIS, kenniscentrum voor insecten, onderzocht welke wilde bijen waar in onze provincie voorkomen. Er zijn 24 soorten gevonden die hoge prioriteit hebben om te beschermen. Zoals de paardebloembij, ranonkelbij, moerasmaskerbij, ericabij en heidwespbij. In het rapport worden aanbevelingen gedaan voor de bescherming, het verbeteren van de leefomgeving van deze bijen. Zie voor meer informatie het rapport.

 

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...