Dijkexpeditie onthult toekomstplannen voor bescherming van de IJsseldijk

De komende jaren staat een ambitieus project op de planning: de versterking van de IJsseldijk, die zich uitstrekt over 29 kilometer tussen Zwolle en Olst. Deze dijk beschermt niet alleen de inwoners van Salland en Zwolle tegen het water van de IJssel, maar is ook een cruciaal onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Op 28 en 30 november namen specialisten van het project IJsselwerken, een samenwerking tussen Waterschap Drents Overijsselse Delta en Boskalis, geïnteresseerden mee op twee dijkexcursies. Het doel was om inzicht te bieden in de complexiteit van een dijkversterkingsproject en om de plannen en ontwikkelingen te delen met het publiek.

Overweldigende interesse
Wilgert Veldman, omgevingsmanager bij IJsselwerken, deelde zijn verbazing over de overweldigende interesse in de excursies. “De aanmeldingen overtreffen de verwachtingen, en beide excursies waren binnen één dag volgeboekt.”

Versterkingsmaatregelen en rekening houden met omgeving
Tijdens de excursies werd uitgelegd hoe de IJsseldijk wordt versterkt en waarom bepaalde maatregelen noodzakelijk zijn. Bij locaties als Het Engelse Werk/Katerveercomplex en Herxen/Paddenpol werden alle details besproken, zoals het verhogen van de dijk en het verbreden van fietspaden. Ook werd aandacht besteed aan de uitdagingen, zoals het behoud van natuur en het omgaan met de belangen van de lokale gemeenschap. “Er komt nogal wat kijken bij een dijkversterking”, vertelt Veldman. “Bij Het Engelse werk houden we bijvoorbeeld rekening met de bevers die hier in ‘het bosje’ wonen én zorgen we dat we vanuit de Uitspanning Het Engelse Werk het zicht behouden op de IJssel.”

Positieve reacties en toekomstige updates
Na afloop stroomden positieve reacties binnen, wat aantoont dat mensen graag op de hoogte zijn van lokale ontwikkelingen. Hoewel er momenteel geen nieuwe expedities gepland zijn, worden geïnteresseerden aangemoedigd om zich via de IJsselwerken nieuwsbrief op de hoogte te houden van toekomstige evenementen en updates.

Over het Hoogwaterbeschermingsprogramma:
Het IJsselwerken-project maakt deel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), waarin waterschappen en Rijkswaterstaat samenwerken aan de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. De ambitie is om de komende dertig jaar minimaal 2000 kilometer dijken, evenals 500 sluizen en gemalen, te versterken.

Meer Informatie
Voor het laatste nieuws, extra dijkexcursies en inloopbijeenkomsten in de eerste helft van 2024 kunnen geïnteresseerden zich abonneren op de nieuwsbrief via de website.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...