Deventer Op Stelten Award 2016 voor Compagnie Une de Plus

Foto: Gerard Dubois. Tijdens de opening van het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ op donderdagavond 7 juli in het nieuwe Stadhuis is de Deventer Op Stelten Award 2016 uitgereikt aan het Franse gezelschap Compagnie Une de Plus. Zij kregen de prijs, bestaande uit een zilveren speld gemaakt door edelsmeden MinkKoot, in het bijzijn van de genodigden aan de officiële opening van het festival, verricht door Marjan Hammersma, directeur-generaal Cultuur & Media, Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.

De award is aan Une de Plus toegekend vanwege het feit dat zij als kleinschalig gezelschap een grote bijdrage hebben geleverd aan het succes van Deventer Op Stelten. Niet alleen de grote spectaculaire voorstellingen maken het festival tot wat het nu is, maar juist ook door kleine, intieme, poëtische steltenvoorstellingen met een verhaal zoals van Une de Plus, is ‘Deventer Op Stelten’ uitgegroeid tot toonaangevend festival voor internationaal buitentheater.
In 2007 stond zij voor het eerst in Deventer met ‘Trois’, op het Lamme van Dieseplein. In 2008 voor de tweede keer op het Grote Kerkhof. En nu, voor de 20e editie, staan ze in de Bergkerk. Een wens die Anjo de Bont, artistiek leider van het festival, al een paar jaar had en nu gerealiseerd ziet. Eric Hervé (acteur), Guillaume Chave (acteur) en Jean-Sébastien Richard (technicus) waren bij de uitreiking aanwezig.

Une de Plus is een professioneel theatergezelschap dat in 2003 is opgericht. Ze maken voorstellingen voor de openlucht en voor in theaters, voor jong en oud, van buitentheater tot cabaret. In ‘Trois’ brengt Une de Plus poppenspel, dans, mime, stelten en maskers samen in een poëtisch en fragiel universum.
Ze speelden in Europa en Zuid-Amerika, in Taiwan en Seoul, in Frankrijk, Denemarken, Polen, Zweden en Estland. En dus een paar keer in Deventer. Met veel succes.

Tijdens het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ is de stad één groot theater met in totaal ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen in de historische binnenstad van Deventer en locaties in en rondom het centrum. Dit jaar vindt de 20e editie van het festival plaats: van vrijdagavond 8 t/m zondagmiddag 10 juli, met een grote openingsvoorstelling op donderdagavond 7 juli.
Op monumentale pleinen, in parken en op kleinere locaties zijn voorstellingen te zien uit Frankrijk, Engeland, Italië, Duitsland, Israël, Spanje en Nederland. De toegang is gratis. Alleen voor de voorstelling in de grote zaal van de Deventer Schouwbrug is een ticket nodig. Voor meer informatie: www.deventeropstelten.nl

De Deventer Op Stelten Award is in 2009 ingesteld, om jaarlijks een persoon, gezelschap of organisatie te eren die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het festival. In 2009 ging de prijs naar de Provincie Overijssel, in 2010 naar Norbert Busschers van Theater Gajes uit Deventer, in 2011 naar Close-Act, in 2012 naar Philippe Freslon van Compagnie Off, in 2013 naar Smurfit Kappa, in 2014 naar het Theaterschip uit Deventer, in 2015 naar Anjo de Bont (artistiek leider van het festival).

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...