Op zaterdag 16 januari 1999 wordt in zijn flat aan de Molenstraat in Deventer het stoffelijk overschot gevonden van de 52-jarige Muharem Hebib. Hij is vastgebonden en heeft een hoofdwond, duidelijk is dat Hebib door een misdrijf om het leven is gekomen.

Deventer moord uit 1999 in Opsporing Verzocht

Hebib is geboren in Modrica in Bosnië, en in 1992 voor de oorlog gevlucht naar Nederland. Hij werd opgevangen in het Opvangcentrum in Schalkhaar. Toen hij in 1994 zijn permanente verblijfsstatus kreeg, ging hij wonen in de flat in Deventer. Hebib, die vooral bekend stond onder zijn bijnaam Cazim, sprak nauwelijks Nederlands en leidde een nogal terug getrokken leven.

Contacten die hij had liepen via Vluchtelingenwerk en hij ontmoette wel eens landgenoten op de vaste ontmoetingsplaatsen voor Bosniërs in Deventer. Ook werd hij regelmatig gezien in het ‘Oude Plantsoen’, een park in Deventer dat bekend staat als een homo-ontmoetingsplaats.

Hebib leefde van een bijstandsuitkering, maar gaf weinig uit. Het verhaal gaat dat hij contant geld in zijn woning bewaarde. Mogelijk was roof dan ook het motief voor de moord. Er waren geen braaksporen, waarschijnlijk heeft Hebib de dader of daders dus zelf binnen gelaten. En het lijkt erop dat hij zijn moordenaar of moordenaars gekend moet hebben, want Hebib liet nooit zomaar iemand zijn woning binnen.

In de uitzending een uitgebreide reconstructie. De uitzending begint dinsdagavond 18 december om 22.05 uur op Nederland 1. Op woensdag 19 december wordt de uitzending herhaald op Nederland 2 om 12.05 uur.

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...