De CDA-fractie van de Deventer gemeenteraad heeft aan het ministerie van Economische Zaken gevraagd naar de rechtmatigheid van het huidige gemeentelijk beleid om niet op te treden tegen supermarkten die illegaal op zondag open zijn.


Deventer – Anarchie met winkeltijdenwet in Deventer

Als de gemeente in overtreding is, dan overwegen CDA en andere oppositiepartijen in de stad om aangifte te doen. 

Onder de huidige wet mogen er in Deventer vier supermarkten open zijn op zondag. Maar de overige supers ervaren dit als oneerlijke concurrentie en hebben om die reden ook al weken lang hun deuren open op de rustdag. De gemeente sommeerde te sluiten en legde een dwangsom van 5000 euro per keer op, met een maximum van 50.000 euro per bedrijf.

De supermarkten weigeren hun deuren op zondag te sluiten. Ze laten het op een rechtszaak aankomen om hun punt voor de rechter te kunnen maken. De dwangsom is nu opgelopen tot het maximum, maar nog niet betaald. Justitie heeft nog geen zaak aangespannen, laat staan dat er al een datum voor een rechtszaak is gepland.

De gemeente zei vervolgens begin deze maand in een brief aan de supermarkten op de uitkomst van de zaak te willen wachten.  ‘Wij hebben besloten de uitspraak van de rechtbank inzake de overtreding van de winkeltijdenwet af te wachten. Eerst na deze uitspraak of het seponeren van de kwestie zullen wij ons opnieuw beraden over de vervolgstappen inzake bestuurlijke handhaving van de overtredingen van de Winkeltijdenwet.

De oppositiepartijen Groen Links, CDA en CU zijn woedend over het gedoogbeleid. ‘Het college zet een premie op anarchie en burgerlijke ongehoorzaamheid’, aldus fractie-voorzitter Jan Oggel van het CDA. ‘Hoe ongelukkig de huidige regelgeving ook mag zijn, het is wel opgenomen in de winkeltijdenwet.  En die moet worden gehandhaafd, ook in Deventer’

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...