DEVENTER - Nog geen twee weken na het vertrek van wethouder van financiën Ahne moet zijn opvolger al met de billen bloot. Mevrouw Huizingh moet de realiteit onder ogen zien van een gemeente die zich lang gedragen heeft als een struisvogel.


De erfenis van Marc Jan Ahne

De door de gemeente aangekochte grond stond voor veel te veel  geld in de boeken. Dat was natuurlijk gewoon bekend, maar het kwam dit college slecht uit om maatregelen te nemen. Die maatregelen zijn namelijk ingrijpend en leggen de fundamenten van een verkeerd beleid bloot. Van te koop staande woningen zegt iedereen dat de eigenaren moeten zakken met de prijs.

De gemeente deed dat lange tijd niet, ondanks veel waarschuwingen. Nu het echt niet meer anders kan komt de aap uit de mouw en zitten we met de gebakken peren. De burgers van Deventer gaan dit merken, de gemeente heeft ineens veel minder geld dan gedacht. Ook is de gemeenteraad de mogelijkheid ontnomen om mee te denken en mee te beslissen.

Hebben we hiermee alle financiële ellende boven tafel? Dat lijkt er niet op.  In de mededeling van de wethouder aan de raad wordt zelfs gesproken van ‘het al dan niet moeten treffen van verdere voorzieningen dan wel afwaardering’.

De wethouder stelt voor opnieuw een greep te doen uit de reserves. Maar dit raakt de financiële positie van de gemeente en het gemeentelijke weerstandvermogen direct. De financiële speelruimte van de gemeente was al klein,  maar de vraag is met welke ingrijpende maatregelen de gemeente straks moet of kan komen om de zaak onder controle te houden.

CDA-woordvoerder Henk Groothuis: ‘Eén ding is zeker: de burger krijgt hier last van. Het zal toch niet zo zijn dat we straks een straatarme gemeente zijn met een erg mooi stadskantoor? CDA-Deventer wil nu alle ellende boven tafel. We moeten voorkomen dat we over een half jaar weer een verlies moeten nemen. Dus op korte termijn een debat in de raad, met alle cijfers  op tafel. De raad staat al te lang buiten spel en daar moet nu een eind aan komen’.

Over Salland TV

x

Check Also

Tafeltennis inzetten tegen Parkinson

Tafeltennisvereniging Wijk 16 start in Deventer met een eigen afdeling voor mensen ...