Cultuur in Deventer financieel wespennest

Wat het college wil is in ieder geval 700.000 euro besparen op de cultuursubsidie. Om dat voor elkaar te krijgen hebben de cultuurdirecteuren samen om de tafel gezeten hoe dit te realiseren. Daarvoor is de DSP groep uit Amsterdam ingeschakeld, en die hebben interviews gehouden met alle betrokken culturele instellingen en dat in dit rapport gezet. Maar wat daar precies instaat daar zijn ze het kennelijk niet mee eens, want er schijnt een veto over het conceptrapport uitgesproken te zijn.

Daaruit blijkt dat de directeuren er niet echt met elkaar uit kunnen komen. De subsidiekraan van de gemeente moet verder dicht en dat willen ze liever niet. Uit het conceptrapport wat woensdagavond nog niet openbaar was is de gemeenteraad deze verkorte versie van negen pagina aangeboden. Uit het conceptrapport blijkt dat het Filmtheater van 10 miljoen volgens een aantal betrokkenen wel van tafel kan. Maar dan moet er één accommodatie voor de gezamenlijke podiumkunsten terugkomen. Dat kan met één centrale ingang en ook in één gebouw. Maar dat kost in elk geval weer geld, dus ook subsidie of op een andere manier weer geld van de belastingbetaler.

Het gesprek van afgelopen woensdagavond was meer een soort tour de promotie van wat de instellingen zelf graag willen en hoe belangrijk ze zijn voor de stad. De enige opvallende vraag kwam van Hein te Riele, de Deventer VVV directeur. Het was ook de meest relevante vraag, die luidde: hoe hard is de bezuiniging van 700.000 euro op cultuur? De enige die deze vraag beantwoorde was Groen Links fractievoorzitter Carlo Verhaar. Verhaar gaf aan de 700.000 euro bezuiniging op cultuur zo laag mogelijk te willen krijgen, want er is nog helemaal niks definitief.

Over Salland TV

x

Check Also

Peuterspeelzaal ’t Spölhuusken uit Diepenveen blijft behouden!

Afgelopen januari werd door het bestuur van Peuterspeelzaal ’t Spölhuusken uit Diepenveen ...