ChristenUnie wil inzicht in risico’s lening Go Ahead Eagles

De ChristenUnie verbaast zich over een lening van een half miljoen euro aan Go Ahead Eagles. De club leidt al twee seizoenen forse verliezen. De gemeente Deventer leent dus geld uit voor het dichten van gaten in de begroting van een voetbalclub. Volgens steunfractielid Arie de Niet past dat niet binnen de afspraken die zijn gemaakt. De ChristenUnie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld over de lening.

Go Ahead Eagles zit financieel in zwaar weer. In het seizoen 2017/2018 was het tekort 6 ton en in 2018/2019 wordt een tekort verwacht van 3,5 ton. Op een begroting van 4,5 miljoen zijn dat forse verliezen. Het college zou daarvan op de hoogte moeten zijn. Het gemak waarmee vervolgens wordt ingestemd met de extra lening verbaast de ChristenUnie. De afspraak was dat er geld zou worden geleend voor de verbouw van het stadion, niet om gaten in de begroting te dichten.

Arie de Niet (ook CU-kandidaat voor de provinciale staten): “Ik ben blij dat Go Ahead Eagles, na een paar dramatische seizoenen, sportief gezien de weg omhoog weer heeft gevonden. Maar de club moet nu ook financieel de zaken op orde brengen. Dat mag je als gemeente vragen van een professionele voetbalclub, die een schuld van vele miljoenen bij je heeft.”.

De gemeente Deventer heeft strenge regels voor het uitlenen van geld. Voor Go Ahead Eagles zijn die flink opgerekt. Er wordt nauwelijks rente betaald en de voorwaarden zijn veel soepeler dan gebruikelijk. Voor bijvoorbeeld Sportbedrijf De Scheg is de gemeente een stuk strenger. Dat is al scheef en nu worden de riante voorwaarden nog verder opgerekt. De ChristenUnie vindt dat de gemeente een veel zakelijker houding mag aannemen tegenover Go Ahead Eagles. Als de begroting niet sluitend is moet er worden bezuinigd, zo simpel is het.

De ChristenUnie heeft bovendien sterk de indruk dat het besluit over de lening nogal kort door de bocht genomen is: zonder fatsoenlijke toetsing aan de regels en zonder risico-analyse. Het roept na het debacle met de Viking opnieuw de vraag op of de interne controle in Deventer wel op orde is.

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...