Charles Dickens bezoekt hoogstpersoonlijk Deventer

De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft voor de 31e keer in volle glorie op zaterdag 16 en zondag 17 december in Deventer. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken.

Voor het eerst in de geschiedenis van het Dickens Festijn komt Charles Dickens naar Deventer toe. Hij loopt rond bij de Bergkerk of in de buurt van Queen Victoria, zij was immers groot fan van hem.

Oude karakters, nieuwe gezichten
Na meer dan 25 trouwe jaren is de vorige Queen (Bep Spa) afgezwaaid. Een nieuwe Queen (Sandra Nieland) heeft de troon bestegen. Een persoonswisseling vindt ook plaats bij de enige persoon waarvoor het allemaal te druk is en die ook weinig zin heeft in de komende kerstdagen; Ebenezer Scrooge. Vanaf praktisch het begin van het Dickens Festijn in Deventer is hij (Loek van Voorst) er al bij. Een nieuw persoon (Wessel Lindeboom) maar zijn karakter in een oud jasje.

Sandra Nieland en Wessel Lindeboom zijn de nieuwe gezichten vanaf dit jaar

Living outdoor-theater
Het Dickens Festijn kent zijn oorsprong in de Walstraat van Deventer en is dit jaar toe aan de 31e editie. Ieder jaar is het weer een groter succes, het Deventer evenement is één van de beeldbepalende evenementen van de Provincie Overijssel. Het Dickens Festijn in Deventer onderscheidt zich door het groot aantal optredens van acteurs en toneelspelers, van jong tot oud, koren, zangers en muzikanten en door de deelname van bewoners en ondernemers uit het Bergkwartier. Je komt de acteurs en figuranten vooral op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak. Dit alles maakt het festijn tot één groot ‘living outdoor- theatre’.

Deventer Bergkwartier

Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat. De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het sfeervolle decor.

Volop theater en muziek
Deftige heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur en kantoorklerken snellen zich vooruit. Zwervers bedelen, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagkoets passeert.

foto: Sander Korvemaker

Hoofdpersonage is natuurlijk Scrooge, de nukkige ouderling werd altijd gespeeld door Loek van Voorst. De jaren gingen bij hem ook tellen en daarom heeft hij zijn cape overgedragen aan Wessel Lindeboom. Dat gebeurde symbolisch in de Bergkerk. Onderstaand een reportage daarvan.

 

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...