Borden ‘Stokvissengat’ pronken weer in Deventer

Vanaf vrijdag 24 februari t/m dinsdag 28 februari 2017 is het weer carnaval in Deventer. Daarmee wordt Deventer weer Stokkenvissengat en wordt er weer CARNAVAL gevierd in Deventer, dit jaar weer met een optocht!

De ‘borden’ duiden aan dat Deventer tijdens carnaval Stokvissengat heet. Er worden fraai vormgegeven zakken over de gemeenteborden geplaatst, zodat voor ieder die het Stokvissengat binnen rijdt duidelijk is dat er boven de rivieren ook carnaval gevierd wordt. Nieuw is dat de symbolen ‘BOB’ en het lieveheersbeestje visueel verwerkt zijn. Samen staat dit voor ‘Glaasje op laat u rijden en carnaval is een feest van en voor iedereen’.

De Bordencommissie van de oudste carnavalsvereniging van Deventer de ‘Deurzakkers Daeventer’ die dit al 27 jaar verzorgt, heeft ook dit jaar weer verzorgd. Traditioneel worden op carnavalsvrijdag, de dag van de opening van het Deventer carnaval, de borden op toegangswegen naar Deventer opgehangen. Voor aswoensdag zijn de borden weer keurig opgehaald

Hoe komt Deventer nu aan haar naam Stokvissengat?
Vroeger werden er stokvissen verhandeld in de haven van Deventer, vandaar dat ruim 50 jaar geleden met carnaval de stad werd omgedoopt tot Stokvissengat. De ‘Deurzakkers Daeventer’ hebben zo rond 1990 een bord ontworpen, met de naam Stokvissengat. Dit gebeurde in het grootste geheim, bij de geheime kamerheer van de carnavalsvereniging.

Het plaatsen van de borden ging vooraf gepaard met een borrel tussen de geheime kamerheer en de bordencommissie. De wens op een groots en mooi carnaval werd dan uitgesproken. De borrel was meer als hartverwarmer bedoeld, omdat het doorgaans rond de carnavalstijd erg koud kan zijn tijdens het ophangen van de borden. Helaas is de ontwerper en maker van het bord niet meer in ons midden.

Met het om toveren van Deventer naar Stokvissengat hoopt de huidige bordencommissie (Adam, Eli, Joost en John) dat CARNAVAL en de zo gewilde optocht weer een succes wordt. En dat bijna een stukje cultureel erfgoed weer tot leven komt in Deventer!

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...