Boekpresentatie: ‘Bie de bond – 111 jaar vakbeweging in Salland’

De lokaal actieve FNV heeft haar geschiedenis laten beschrijven in het boek ‘Bie de bond – 111 jaar vakbeweging in Salland’. Het vakbondsnetwerk voor de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte presenteert het boek op zaterdag 18 maart.

Sinds de oprichting van de Rooms-Katholieke Werkliedenvereniging, afdeling Raalte, op 8 oktober 1911 kennen de gemeenten sinds 1 januari 2023 geen eigen lokale vakbondsafdeling meer. Lokaal FNV Salland is per 1 januari samengegaan met het netwerk Deventer in Lokaal FNV Zuid-West-Overijsel.

“Genoeg reden om de geschiedenis te boekstaven”, zegt Hans Hupkes, regiobestuurder van de FNV, al wil dit natuurlijk zeker niet zeggen dat de vakbond uit Salland verdwijnt. Integendeel. Onze vakbond wil juist dichtbij mensen helpen.”

De FNV heeft vakbondshuizen in Deventer en Zwolle. De leden kozen een jaar geleden in een drukbezochte vergadering voor aansluiting van hun relatieve kleine netwerk, met ongeveer drieduizend leden, bij Deventer, hoewel individuele leden kunnen aangeven liever bij het netwerk IJssellanden (Zwolle) te willen horen.

Dhr Van der Sligte uit Luttenberg is al jaren actief bij de FNV en vanaf 1976 al voorzitter. Hij heeft alle fusies meegekregen vanuit de FNV Bouw dus de nodige ervaring opgedaan. “Ik heb veel trajecten begeleidt, een aantal jaren geleden waren er veel vragen over subsidie-aanvragen bij woningbouw. Ik had met mijn collega’s hierin een begeleidende en signalerende functie. Ook vielen er in 1994 veel ontslagen en dit moest allemaal aangevraagd en gestructureerd worden, vertelt hij aan Salland1. Deze periode staat ook in het boekje beschreven.

Het rijk geïllustreerde ‘Bie de bond – 111 jaar vakbeweging in Salland’ vertelt wat de vakbond in het dagelijkse leven betekende, betekent en zal blijven betekenen.

De heer Van der Sligte uit Luttenberg is al jaren actief bij de FNV en vanaf 1976 al voorzitter. Hij heeft alle fusies meegekregen vanuit de FNV Bouw dus de nodige ervaring opgedaan. “Ik heb veel trajecten begeleidt, een aantal jaren geleden waren er veel vragen over subsidie-aanvragen bij woningbouw. Ik had met mijn collega’s hierin een begeleidende en signalerende functie. Ook vielen er in 1994 veel ontslagen en dit moest allemaal aangevraagd en gestructureerd worden. Deze periode staat ook in het boekje beschreven.

Op zaterdag 18 maart presenteert het lokale vakbondsnetwerk het boek. De burgemeester van Raalte, Martijn Dadema, en Gerben van der Meulen, lid van het landelijke bestuur van de FNV, nemen het boek in ontvangst. Van 14.00 tot 16.30 uur is in Tivoli (scholengemeenschap Landstede, Zwolsestraat 63a) een kleine tentoonstelling ingericht die voor iedere belangstellende vrij toegankelijk is.

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...