BNG verstrekt minder kredieten

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft vorig jaar bijna 10% minder krediet verleend dan in 2011. Door de moeilijke economische omstandigheden nam de behoefte om te investeren onder overheden en maatschappelijke instellingen af. BNG meldde maandag in 2012 voor 11,1 miljard euro aan kredieten te hebben verstrekt. Dat was ruim 1 miljard euro minder dan een jaar eerder. De winst van de bank klom vorig jaar met 76 miljoen euro tot 332 miljoen euro.

Daarvan wordt net als in 2011 slechts een kwart uitgekeerd aan aandeelhouders. Voorheen mochten die rekenen op de helft van de winst, maar BNG besloot vorig jaar het dividend in te perken om de eigen buffers te versterken. BNG verstrekt kredieten aan overheden en instellingen op het gebied van onder meer volkshuisvesting, gezondheids-zorg en onderwijs. De helft van de bank is het bezit van de Staat. De overige aandelen zijn in handen van lagere overheden als gemeenten en provincies.

De vooruitzichten voor 2013 zijn volgens BNG heel onzeker. De bank verwacht dat de kredietverlening op ongeveer hetzelfde peil blijft als in 2012, maar deed geen voorspelling over de hoogte van de nettowinst. De klanten van de bank blijven naar verwachting terughoudend over nieuwe investeringen.

Over Salland TV

Plaats een reactie

Je mailadres wordt niet weergegeven.

x

Check Also

Ook bij afkoelende economie blijven veel beroepen kansrijk in Overijssel

Net als in december, steeg het aantal WW-uitkeringen in januari door seizoensinvloeden ...