Alle podcastafleveringen over unieke Diepenveense meteoriet nu te beluisteren!

Met de podcast over de Diepenveense meteoriet is er de afgelopen maand toegeleefd naar de ‘Dag van de Meteoriet’. Deze dag staat gepland op 27 oktober, aangezien het dan exact 150 jaar geleden is dat een meteoriet insloeg in een Diepenveens weiland. Er is een feestelijk programma georganiseerd om de dag te vieren.

De inhoud van het programma bestaat uit een aantal evenementen, waaronder de onthulling van een herinneringsmonument en de presentatie van het boek ‘150 jaar meteoriet Diepenveen’. In het Kulturhus in Diepenveen kan het publiek kennisnemen van wat er anderhalve eeuw geleden gebeurde via een aantal lezingen en workshops. Er wordt onder andere antwoord gegeven op vragen als: wie waren de ooggetuigen uit 1873? Hoe worden meteorieten gevonden en waaraan kun je ze herkennen? Daarnaast wordt een wandeling georganiseerd naar de omgeving van de vindplaats van de meteoriet waar een informatiebord wordt onthuld.

Meteoriet Impact Simulator
Een ander spectaculair onderdeel is een demonstratie verzorgd met een zogenaamde Meteoriet Impact Simulator, een apparaat dat nabootst hoe een meteorietinslag plaatsvindt en hoe de inslagkrater eruitziet. Ook is voor jong en oud een bezoek aan het mobiele planetarium en unieke belevenis om kennis te maken met de sterrenhemel. Het programma wordt op de vrijdagavond afgesloten met een aantal publiekspresentaties. Het lezingenprogramma biedt een breed publiek een inkijk in de wereld van meteoren- en meteorietenonderzoek. De bezoeker reist mee terug in de tijd naar 1873 en hoort welke omzwervingen de Diepenveense meteoriet sindsdien heeft gemaakt.

Met hoge snelheid kwam de meteoriet bijna anderhalve eeuw geleden uit de lucht vallen. Het is één van de slechts zes bekende Nederlandse meteorieten en volgens specialisten de meest bijzondere. Op 27 oktober 1873 vonden ooggetuigen de steen en brachten hem naar de onderwijzer in het dorp. De steen, die pas weer in 2012 bij toeval ‘herontdekt’ werd, is inmiddels wetenschappelijk onderzocht en wordt bewaard bij Naturalis in Leiden.

Podcast
De vierdelige podcast is gemaakt door Erik van Luttikhuizen in samenwerking met Alex Scholten, voorzitter van de Volkssterrenwacht Bussloo, en Jan Helderman, luchtvaartdeskundige en voorzitter van de Historische Vereniging Diepenveen. Alle delen zijn hieronder te beluisteren.

Deel 1: Wat is nou precies een meteoriet?

Deel 2: Hoe zag de tijdslijn van de meteoriet eruit en wat betekent deze vondst voor de wetenschap?

Deel 3: Wat kunnen wij leren van de vondst?

Deel 4: Over de Dag van de Meteoriet in Diepenveen op 27 oktober

De Dag van de Meteoriet beleef je op 27 oktober van 10:00 uur tot 22:00 uur in het Kulturhus in Diepenveen.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...