10.000 boompjes erbij met Grote Vergroeningsactie

Laatste kans op gratis boompjes in Deventer op 16 december

Op zaterdag 16 december 2023 organiseert de Ulebelt de laatste ‘Babybomen Uitdeeldag’ van dit jaar in Deventer. Wie een of meer boompjes wil halen, kan zich aanmelden voor een tijdslot. Er kunnen geen garanties geboden worden want op is op.

 De laatste ‘Babybomen Oogstdagen’ van dit jaar zijn op dinsdag 12 december in De Oostermaet te Lettele en donderdag 14 december in de Douwelerkolk te Deventer. Wie zin heeft in een dagje buiten meehelpen met oogsten, kan zich hiervoor opgeven. Na afloop kunnen de deelnemers boompjes mee naar huis nemen.

Estella Franssen, projectmanager bij duurzaamheidsexpertisecentrum De Ulebelt: “Jonge boompjes, oftewel zaailingen, staan vaak zo dicht op elkaar dat ze niet groot kunnen groeien. Daarom oogsten we ze en delen we ze uit aan iedereen die er plek voor heeft. Het vastleggen van CO2 door middel van boomaanplant is hoogst noodzakelijk in deze klimaatcrisis. Bovendien help je vogels, vlinders en andere beestjes er mee, en dat is ook erg belangrijk en urgent. Dit jaar zijn er al ruim vierduizend gratis boompjes uitgedeeld in Olst en Deventer.”

Aanmelden
Aanmelden voor de Uitdeeldag of een Oogstdag is noodzakelijk en kan via Ulebelt.nl/babybomenactie.

Op 16 december zijn er weer allerlei verschillende soorten te krijg, zoals berk; gewone es; kardinaalsmuts; hulst, lijsterbes; veldesdoorn; vuilboom; walnoot; wilg en zwarte els. De klein blijvende boompjes zijn erg in trek maar ook de groter wordende bomen vinden een nieuwe plek bij boeren, landgoedeigenaren of voedselbosbouwers. De zaailingen zijn gemiddeld een halve meter tot een meter groot. Een donatie wordt zeer op prijs gesteld en kan via Ulebelt.nl/babybomenactie.

Inleveren boompjes
Ook kunnen er jonge boompjes worden aangeleverd, bij voorkeur inheemse soorten met een beetje wortelkluit. Dat kan op een Uitdeeldag vóór 10:30 uur. Bij twijfel of bij meer dan honderd boompjes, mail dan naar groeneloper@ulebelt.nl.

10.000 bomen en struiken

De Ulebelt en stichting Hoopheggen trekken samen op in de Grote Vergroeningsactie Deventer en Olst-Wijhe.  Via deze Grote Vergroeningsactie willen de organisaties er samen voor zorgen dat Deventer en Olst-Wijhe er dit plantseizoen 6.000 boompjes en 4.000 stuks plantgoed voor heggen bijkrijgen. Dat is bij elkaar dus 10.000 stuks boompjes en struiken.

Een heg met korting
Inwoners van Olst-Wijhe die ruimte hebben voor een haag van minimaal 10 meter, kunnen een heg aanvragen via info@hoopheggen.nl. Zij kunnen in aanmerking komen voor plantmateriaal met 50 procent korting en vrijwilligers die helpen met aanplanten. Er is plek voor acht deelnemers.

De vergroeningsacties worden mogelijk gemaakt door de gemeenten Deventer en Olst-Wijhe, Stichting Eetbaar Olst-Wijhe, Stichting Goed Veur Mekare en Life Terra. Er wordt samengewerkt met MeerBomen.Nu en vele andere organisaties.

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...