De officier van justitie heeft donderdag voor de Rechtbank Zwolle een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen een 27-jarige man uit de gemeente Twenterand.

Zwolle – Celstraf geëist na fataal ongeval Bergentheim

Ook is een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de maximale duur van 10 jaar geëist. De man was op 21 november betrokken bij een ongeval in Bergentheim, waarbij een 17-jarige jongen om het leven kwam en een 16-jarige jongen zwaar gewond raakte.

De man zou in de bewuste nacht van 20 op 21 november met teveel alcohol op en met hoge snelheid over de Kanaalweg Oost in Bergentheim hebben gereden. Daarbij heeft hij de twee slachtoffers aangereden, die deel uitmaakten van een groep jongens die hier fietsten. De 17-jarige jongen kwam in het kanaal terecht en is door verdrinking om het leven gekomen. De 16-jarige jongen raakte zwaar gewond.

Het Openbaar Ministerie legt de man doodslag en poging doodslag ten laste. Als dit niet bewezen kan worden, moet er volgens het OM een veroordeling voor dood door schuld in het verkeer (artikel 6 van de Wegenverkeerswet) volgen. Om (poging) doodslag bewezen te krijgen, moet er sprake zijn van voorwaardelijke opzet. Uit de omstandigheden moet dan blijken dat de bestuurder zich zo heeft gedragen dat hij bewust het risico heeft aanvaard dat iemand door zijn toedoen om het leven zou komen.

Volgens de officier zijn die omstandigheden aanwezig; de man had behoorlijk veel drank op, hij reed te hard en hield bij zijn inhaalmanoeuvres geen enkele rekening met de groep fietsers en een tegemoetkomende auto.Na de aanrijding met de twee slachtoffers zou de man ook nog achteruit zijn ingereden op de groep jongens, die om het 16-jarige slachtoffer heen stonden. Eén jongen kon de auto ternauwernood ontwijken. Dit is als een afzonderlijke poging zware mishandeling ten laste gelegd.

 De officier van justitie benadrukte in het requisitoir het onvoorstelbare leed dat de familie van de slachtoffers is aangedaan. Voor soortgelijke feiten zijn in het verleden al langdurige vrijheidsstraffen opgelegd. Daarbij maakt het niet veel verschil of er voor doodslag óf voor dood door schuld in het verkeer (art. 6 Wegenverkeerswet) werd gestraft. Het strafmaximum voor art. 6 Wegenverkeerswet is namelijk ook verhoogd tot  negen jaar gevangenisstraf. De Rechtbank Zwolle doet 17 maart uitspraak.

Over Salland TV

x

Check Also

Go Ahead Eagles neemt voor IJsselderby afscheid van Jeroen Veldmate

Jeroen Veldmate neemt zondag afscheid van Go Ahead Eagles. De verdediger maakte ...