Zondag start ruiming bommen uiterwaarden

Aanstaande zondag start de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) met het ruimen van de bommen in de uiterwaarden van de IJssel. Het opruimen van bommen in de uiterwaarden bij Deventer gebeurt in maart en april. Daarvoor zijn zes mogelijke weekenddagen aangewezen. Voor de werkzaamheden heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) drie dagen nodig. Door een nieuwe beschermingsconstructie, wordt de overlast voor omwonenden sterk beperkt.

Er zijn twee soorten bommen gevonden: Bommen die onschadelijk zijn, omdat de ontsteking niet op scherp staat en bommen die nog zouden kunnen exploderen. De eerste soort wordt opgehaald en afgevoerd. De tweede soort moet eerst onschadelijk gemaakt worden. Nu bijna alle bommen zijn opgespoord en beoordeeld op risico, wordt begonnen met het onschadelijk maken en afvoeren. Om de bommen die nog kunnen exploderen te kunnen afvoeren, moeten ze eerst worden gedemonteerd. Die fase is nu aangebroken.

Er zijn in overleg met Prorail zes dagen gereserveerd voor de ruimingen: zondag 10, 17 en 24 maart en zaterdag 13, zondag 21 en 28 april. De EODD verwacht drie dagen nodig te hebben. Er kan niet geruimd worden met hoog water en misschien heeft de EODD meer dan drie dagen nodig. De maandag vóór een ruimingsdag wordt steeds besloten of de ruiming doorgaat.

Tijdens de werkzaamheden van de EODD worden de uiterwaarden en enkele straten afgezet en ligt het treinverkeer stil. Het fiets- en wandelpad over de spoorbrug is niet toegankelijk. Ook mag men niet over de IJssel varen in de buurt van de spoorbrug. Op iedere ruimingsdag zijn de werkzaamheden gepland van 8.00 tot 16.00 uur. Bewoners van de Worp zullen merken dat bepaalde straten afgesloten zijn tijdens de ruimingen.

Tijdens de werkzaamheden zijn medewerkers van de EODD in het gebied aanwezig. Dat gebied is voor iedereen verder afgesloten. Ook op de IJssel zelf mag tijdens de werkzaamheden niet worden gevaren. Er vinden tijdens de werkzaamheden geen explosies plaats. Dat gebeurt pas nadat alle bommen zijn verwijderd en naar een locatie buiten de stad zijn vervoerd, waar ze op een later moment tot ontploffing worden gebracht. Er is dus niets te zien van de werkzaamheden.

De explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen al ruim zestig jaar in de uiterwaarden, maar ook op andere plekken in Deventer. Het onschadelijk maken is routinewerk en wordt altijd gedaan door de EODD. De gemeente is betrokken vanwege de openbare orde en veiligheid en de waterschappen Groot Salland en Vallei en Veluwe vanwege het feit dat zij het project Ruimte voor de Rivier realiseren.

 

Over Salland TV

x

Check Also

Wederom geen Open Dag Go Ahead Eagles

De geplande Winter-Fair van aankomende zondag bij Go Ahead Eagles gaat niet ...