De VVD is voorstander van een rechtsere publieke omroep.


VVD wil een rechtsere publieke omroep

De omroepverenigingen zijn nu te bleek en lijken te veel op elkaar. Dat stelt mediawoordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer Johan Remkes tegenover NU.nl. “Ik mis een kritische omroep. Een omroep met een maatschappijkritische houding met een rechtse invalshoek”, aldus de VVD-parlementariër.

NOS

Remkes hekelt de in zijn ogen linksige berichtgeving  van de NOS. Hij haalt een onderzoek aan van de stichting WAAR (Waarheid Accuratesse Authenticiteit in Reportages) en de pro-Israëlische Israël Facts Groep.Hieruit zou blijken dat de NOS tijdens de recente Gaza-oorlog pro-Palestijns verslag zou hebben gedaan. “Dit onderzoek geeft onmiskenbaar een kleuring van de NOS aan. Ook was er sprake van feitelijke onjuistheden ten gunste van de Palestijnen.”

Gekleurdheid

Remkes hekelt tevens de gekleurdheid van actualiteitenrubrieken en onderzoeksjournalistieke programma’s. “Ik zie het verschil niet tussen Netwerk en EénVandaag”, concludeert de VVD’er. “De taakorganisaties NPS en NOS zijn niet aan een traditionele zuil verbonden, maar ze maken wel programma’s met omroepverenigingen.””Kijk naar Zembla en Buitenhof. Het zijn programma’s die gemaakt worden door onafhankelijke taakorganisaties in samen werking met ‘gekleurde’ omroepen. Met name de VARA is hierin oververtegenwoordigd.”

Omvormen

De liberalen willen de publieke omroep drastisch omvormen.”Het is nu veel te makkelijk om toe te treden tot het bestel. Vijftigduizend leden is al genoeg om vijf jaar een graai te kunnen doen in de bak belastingcenten om televisie te maken.”BBC-model Johan Remkes zegt voorstander zijn van een BBC-model met slechts twee netten. Hierin is geen plek voor omroepverenigingen.”De publieke omroep zal in dit model ook reclamevrij zijn en geen fixatie hebben op kijkcijfers.” Remkes vindt dat het huidige kabinet uit is op consolidatie van het huidige systeem. “PvdA is nauw verbonden aan de VARA, het CDA aan de KRO en de ChristenUnie aan de EO. Dan verandert er dus niks.”

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...