DEN HAAG - VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelings-samenwerking over de reis van burgemeester Andries Heidema naar Uganda.

VVD stelt kamer-vragen over VNG reis burgemeester Heidema

Het VVD-kamerlid wil graag van Knapen (CDA) weten of Deventer en de Vereniging Nederlandse Gemeenten door belastinggeld te besteden aan een verkenningsmissie niet hun boekje te buiten gaan.

Burgemeester Andries Heidema vliegt namelijk met drie afgevaardigden uit Deventer naar Uganda om daar een week lang met lokale bestuurders te praten over mogelijke samenwerking. “In het programma staat dat men zich ook met lokale hulpprojecten gaat bezig houden”, zegt De Caluwé. “Daar is het VNG-budget dus niet voor bedoeld.”

In Uganda zijn op dit moment al meerdere maatschappelijke – en onderwijsinstellingen uit Deventer en omgeving actief. Omdat Uganda een doelland van de gemeente Deventer is, hebben alle partijen zich verenigd in het Samenwerkingsproject Uganda. Het doel van de samenwerking is om met Ugandese en Nederlandse partnerorganisaties te komen tot een structurele verbetering van de leefomstandigheden in subcounty Kibinge (en deels ook in subcounty Bukomansimbi) in het plattelandsdistrict Masaka in Uganda.

De positie van kwetsbare kinderen en jongeren en het bieden van kansen aan hen krijgen hierin bijzondere aandacht. De gemeente faciliteert de bijeenkomsten van de werk- en stuurgroepen en denkt mee bij het vormgeven van de gezamenlijke activiteiten in afwachting van het nieuwe programma van VNG International.

VNG laat aan Binnenlands Bestuur weten dat de missie als doel heeft het lokale bestuur te versterken. ‘De gemeenten gaan verkennen wat ze zouden kunnen doen op dit vlak,’ aldus een woordvoerder.

De kosten van de verkenningsreis die door de VNG worden betaald zijn de reis- en verblijfkosten. Voor acht personen betaalt de VNG 11.040 euro aan reiskosten, economy-class in een KLM-vliegtuig. De verblijfkosten zijn voor alle personen voor acht dagen in totaal 4.400 euro.

Over Salland TV

x

Check Also

B&W Olst-Wijhe schiet plan Stichting Noordmanshoek af

Het college van B&W van de gemeente Olst-Wijhe oordeelt dat het voorgelegde ...