De cultuurkogel is dan wel op papier door de kerk, maar de gemeenteraad heeft straks het finale oordeel over de voorgestelde cultuurbezuinigingen van het college bij de bespreking van de Voorjaarsnota op 12 en 19 juni.

Voorstel blijft: 700.000 bezuinigen op cultuur in Deventer

Opvallend in het voorstel is het stoppen met subsidie voor het Historisch Museum De Waag. Als reden wordt gegeven dat er te weinig bezoekers komen en dat de ruimte zich niet leent voor tentoonstellingen op de manier zoals het college dat ziet. Het stadsbestuur stelt een bezuiniging van 500.000 euro voor maar gaat 210.000 euro inzetten om de collecties van het museum toch elders in de stad te laten zien. Het is de bedoeling om het Speelgoedmuseum dan in de Waag onder te brengen.  

Eind dit jaar komt het college met een definitief plan voor het Speelgoedmuseum en de museum-/VVV-winkel. Er is ook besloten de onderhoudssubsidie voor eigenaren van gemeentelijke monumenten op te heffen, bezuiniging:110.000 euro. De Leeuwenkuil moet 300.000 euro inleveren en moet cultuureducatie voor volwassenen schrappen. Als dat niet voldoende bezuiniging oplevert dan moet ook cultuureducatie voor kinderen worden gestopt.

Ook het Kunstenlab moet inleveren, daar komen ook te weinig geïnteresseerden. Het gaat hier om een bedrag van 100.000 euro. De tentoonstellingen van het Kunstenlab kunnen elders in de stad geplaatst worden net zoals die van het museum de Waag.

Het Theaterschip vroeg 100.000 euro van de gemeente maar krijgt 75.000. Het Theaterschip heeft met de jeugdtheaterschool een belangrijke rol. In totaal dus een bezuiniging van netto 700.000 euro. Het college gaat op het totaal van ruim 1 miljoen cultuursubsidie op de betrokken instanties 310.000 terug investeren in exposities.  

Over Salland TV

x

Check Also

Omroep Gelderland en RTV Oost slaan de handen ineen en presenteren: Het debat van het Oosten

In het kader van de komende verkiezingen presenteren Omroep Gelderland en RTV ...