Veteranen herdenken samen op 4 mei

Verschillende veteranen bereiden zich voor op de Nationale Herdenking op donderdag 4 mei op de Dam in Amsterdam. Peter Walter (81) is een van de veteranen die dit jaar in de erecouloir staat, samen met 59 andere veteranen uit heel Nederland. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima lopen tijdens de herdenking door de erehaag, van het Paleis tot het Nationaal Monument, om een krans te leggen bij het Nationaal Monument. Walter vindt het juist nu belangrijk om met elkaar te herdenken, omdat het door de oorlog in Oekraïne erg dichtbij komt.

“Mijn hoofd zit dan vol gedachten over iedereen die je liefhebt en die je mist.”

Als dienstplichtig marinier van 18 jaar oud wordt Walter uitgezonden naar het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Wanneer Walter terugdenkt aan deze periode gaat het ook over het contact met het thuisfront. Hij vindt het een goede ontwikkeling dat het thuisfront tegenwoordig meer contactmogelijkheden heeft met militairen, maar ook met mensen uit andere thuisfronten. “Wij ontvingen alleen luchtpost, die je na een lange tijd pas kon lezen. Middenin de jungle van Nieuw-Guinea kan je helaas niet zomaar brieven ontvangen. Je merkt pas wat je hebt gemist wanneer je na twee jaar thuiskomt. Ik heb nog steeds een doos staan met 70 brieven van mijn vader, moeder en mijn zussen. Daarvan heb ik er maar enkele gelezen.” Daardoor weet Walter waarom het zo belangrijk is dat het thuisfront goed wordt opgevangen wanneer een militair op uitzending gaat. “Hen bij elkaar brengen, zodat zij ook met elkaar kunnen praten. Zo weet de veteraan ook dat het thuis goed gaat en dat zij op steun kunnen rekenen.”

Belang herdenken op 4 mei
Van huis uit heeft Walter elk jaar gemerkt hoe belangrijk het is om op 4 mei te herdenken. “Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat ik geboren ben tijdens de oorlog. Bij ons thuis was 4 mei altijd het moment om stil te staan bij de slachtoffers.” Mede daardoor is hij er trots op dat hij dit jaar in de erecouloir staat. “Ook om te laten zien dat we met elkaar denken aan alle narigheid en de gevolgen van alle oorlogen. Juist nu is dat zo belangrijk, omdat het door de Oekraïne zo dichtbij komt. Dat is naast de deur.”

Gevoel van waardering
Walter vindt het belangrijk dat er tijdens de herdenking veteranen op de Dam staan. “Het is een afspiegeling van waar al deze mannen en vrouwen in de wereld naartoe zijn gegaan. De maatschappij mag zien wat zij voor hun vaderland hebben gedaan.” Door samen met veteranen te herdenken, krijgen zij een gezicht. “Hopelijk worden zij daardoor nog meer gewaardeerd.” Uit ervaring weet Walter dat veteranen het gevoel van waardering ook krijgen. “Ik loop elk jaar mee tijdens de Veteranendag in Den Haag. Het is geweldig om daar met zoveel veteranen te lopen. Het is indrukwekkend dat toeschouwers speciaal voor ons komen en drie kwartier lang applaudisseren. Dan voel je op een ongelooflijke manier die waardering.”

Peter Walter is in de jaren 60 tot 62 uitgezonden geweest naar Nieuw-Guinea. Oorspronkelijk komt hij uit Den Haag, tegenwoordig woont hij met zijn vrouw in Raalte. Op 2 juni 2023 houdt hij een Anjerconcert voor alle veteranen uit de Gemeente Raalte, deze kunnen de veteranen samen met hun familie bijwonen. Het volledige verhaal van Peter Walter is te vinden op de website van het Nederlands Veteraneninstituut.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Donderdag vrij zonnig na koude start

Het sinterklaaswintertje dat tegelijk met de Sint het land verlaat deze zesde ...