Peuterspeelzalen in Deventer gaan vanaf 1 september op in de reguliere kinderopvang.


Vanaf 1 september de Wet Kinderopvang in Deventer

D66 trok woensdagavond de steun in voor een amendement om de bezuiniging (200.000 euro) die daardoor ontstaat nog een jaartje uit te stellen. Andere partijen waren slecht te spreken over de draai van D66. Wim de Jong van de ChristenUnie gaf aan het ‘onmenselijk’ te vinden dat de partij de steun introk. Volgens Liesbeth Grijsen van Gemeentebelang betekent snel invoeren dat peuters straks niet meer goed zijn voorbereid op het basisonderwijs. Vanaf 1 september vallen de speelzalen dus onder de Wet Kinderopvang.

Dat betekent dat peuterspeelzalen na de zomer gaan verdwijnen. En dat is een ingrijpende verandering voor zowel de speelzalen als de ouders. Er komen kindcentra. Dat is een laagdrempelige voorziening waar het kind centraal staat met een ontwikkelingsgericht aanbod in de eigenbuurt voor elk kind van 0 tot 13 jaar. Het is een mengvorm van kinderdagopvang, VVE, basisonderwijs, zorgstructuur van 0 tot 13 jaar en informatie en advies aan ouders.

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) houdt in dat kinderen op jonge leeftijd meedoen aan educatieve programma’s, gericht op voorkomen en inlopen van taalachterstanden van kinderen van twee tot zes jaar. Deze programma’s beginnen in de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven en lopen door in de eerste twee groepen van de basisschool.

Het is nu nog onduidelijk wat het pakket wat kindcentra kunnen leveren ouders echt gaat kosten. Er komt in ieder geval nog een subsidieregeling om de lasten voor de minst draagkrachtigen te kunnen bekostigen. Maar echte duidelijkheid is ver te zoeken. 

Over Salland TV

x

Check Also

Advocaten McDonald’s schutter ‘spelen met vuur’ in rechtbank

“De verdediging speelt enorm met vuur.” Dat waren de woorden van een ...