De stichting Tsjerkin is blij met het akkoord dat Nederland en Wit-Rusland hebben gesloten over de voortzetting van de gezondheidsreizen voor kinderen uit de radioactieve omgeving van Tsjernobyl.

Tsjerkin kan van start met kinderreis

Vorig jaar zomer legde de Wit-Russische regering alle reizen naar het buitenland stil, nadat een 16-jarig meisje na een reis naar de Verenigde Staten niet naar haar eigen land wilde terugkeren en asiel aanvroeg. Wit-Rusland wilde vervolgens met alle afzonderlijke landen een akkoord met daarin harde afspraken over de terugkeer van de kinderen. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken liet zondag weten zo’n overeenkomst met Wit-Rusland te hebben gesloten. Daardoor zijn kinderreizen naar Nederland weer voor onbepaalde tijd mogelijk.

Voor Tsjerkin komt dit nieuws “als geroepen”. Zoals bekend nodigen wij elke twee jaar een groep van 30 kinderen voor zes weken naar Deventer uit, en die traditie willen we uiteraard graag in stand houden. Gezien de lange voorbereidingstijd was een doorbraak in deze kwestie voor ons zeer gewenst.

Daarom zijn we blij nu te kunnen zeggen dat we echt met de organisatie van een nieuwe kinderreis in 2010 aan de slag kunnen. De data zijn al bekend. De kinderen (ongeveer 10 jaar oud) zullen komen op 8 mei en keren op 19 juni naar huis terug.

De kinderen verblijven twee aan twee bij gastgezinnen in Deventer. Overdag krijgen ze les van drie meereizende leerkrachten op een school in Colmschate. Verder organiseert Tsjerkin tussen de lessen door een aantal leuke en educatieve uitstapjes.

Wie meer wil weten over de kinderreis of als gastgezin voor twee kinderen wil fungeren, kan contact opnemen met gastoudercoördinator Daniëlle de Wilde, via 0570 – 65 11 81 of gastouder@tsjerkin.nl. Voor algemene informatie zie www.tsjerkin.nl.

Tsjerkin is al meer dan 15 jaar actief in de radio-actief besmette regio Krasnopolje in Wit-Rusland. Naast het organiseren van kinderreizen verlenen wij ook hulp aan instellingen (ziekenhuis, kindertehuis, scholen, etc.) in Krasnopolje.

Over Salland TV

x

Check Also

Advocaten McDonald’s schutter ‘spelen met vuur’ in rechtbank

“De verdediging speelt enorm met vuur.” Dat waren de woorden van een ...