TABOER start campagne om mentale zorgen bespreekbaar te maken

Op 20 maart start de campagne ‘Ik kan het zelf (niet meer)’ van TABOER. Deze campagne vraagt aandacht voor mentale gezondheid onder boeren en tuinders in Nederland. Ondernemers voelen de toenemende druk vanuit de overheid en maatschappij. De stijgende kosten en het missen van toekomstperspectief zorgen voor veel gevoelens van onzekerheid, verdriet en frustratie bij veel agrariërs en hun gezinnen. Steeds meer boeren en tuinders kampen met mentale problemen. Problemen waarover je liever niet praat. TABOER wil deze problemen bespreekbaar maken onder het motto: Praten helpt!

LTO Noord en stichting Zorg om Boer en Tuinder willen met deze campagne het taboe doorbreken dat rust op de ‘zachte kant’ van het agrarisch ondernemerschap. “Samen praten over technische en economische resultaten is geen probleem, maar mentale zorgen bespreekbaar maken is een ander verhaal. Daarom is deze campagne in deze onzekere tijd voor veel boeren en tuinders zo belangrijk”, aldus Fije Visscher, LTO Noord-bestuurder. Mede dankzij financiële steun van de Rijksoverheid gaat deze meerjarige campagne officieel van start op 20 maart 2023. TABOER is een onafhankelijk loket, waar je dagelijks terecht kunt voor een luisterend oor, tips en adviezen en ervaringsverhalen.

Het doel van deze campagne is om het taboe rondom het bespreekbaar maken van mentale zorgen te doorbreken. Dat geldt zowel voor boeren en tuinders met mentale problemen als de mensen in hun omgeving. TABOER bestaat uit een website en een hulplijn 088 – 8886608 voor een luisterend oor. De TABOER-lijn is bemand door opgeleide medewerkers die luisteren naar de verhalen van boeren en tuinders en zoeken naar passende oplossingen en/ of verwijzen door naar de juiste hulpverlening.

Esther Reinders, projectleider communicatie: “In de campagne laten we zien dat jij als agrarische ondernemer niet de enige bent die af en toe worstelt met zijn gevoelens. De boodschap is om niet met mentale problemen door te lopen, maar over de schaamte heen te stappen en tijdig hulp te zoeken. Wat wij zien is dat het heel lastig om dit bespreekbaar te maken. We zijn er jaren geleden al mee begonnen vanuit het LTO omdat er ook mentale problemen speelden rondom MKZ en bij kippenboeren de Fipronilkwestie. Zelf heb je op het werk collega’s maar in het agrarische leven lopen werk en privé door elkaar heen en dan praten mensen meer in praktische zin met elkaar dan over gevoelens. We hopen veel steun te kunnen bieden. Praten helpt echt,” aldus Reiners.

Kijk voor meer informatie op: www.taboer.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Ribs en Blues dag 1

Op de eerste dag van het 25-jarige jubileum van het Raaltese festival ...