Adriaan de Mol van Otterlo heeft een beroep gedaan op de Wet Openbaar Bestuur om de cijfers omtrent de berekeningen nieuw stadskantoor versus verbouwing Leeuwenbrug boven tafel te krijgen.

Stadskantoor kan in de Leeuwenbrug voor 50 miljoen

De gemeente Deventer wilde overigens pas met de cijfers komen nadat er gedreigd was met een procedure. Aan de hand van deze cijfers concludeert van Otterlo dat de gemeenteraad verkeerd is geïnformeerd.

Het college heeft volgens van Otterlo de kosten van het alternatief koop Leeuwenbrug met 14 miljoen euro te hoog weergegeven. Na een aantal andere aanpassingen is het verschil tussen de koop van de Leeuwenbrug of de nieuwbouw stadskantoor inmiddels meer dan 50 miljoen euro. De heer de Mol komt met de volgende berekening.

De realistische nieuwbouw bedraagt ruim 100 miljoen. De realistische verbouwing van de Leeuwenbrug kost ruim 48 miljoen. Dat levert dus een verschil op van maar liefst 50 miljoen euro, als de gemeente zou hebben gekozen voor de Leeuwenbrug optie op grond van deze gegevens. Van Otterlo verzoekt de collegeleden om zijn bevindingen door te sturen aan de Brink Groep die het second opinion onderzoek doet.

Met het openbaar maken van deze cijfers zal de aankoop en verbouwing van de Leeuwenbrug samen met de verbouwing van de bibliotheek, niet meer kosten dan 50 miljoen euro en is dus aanzienlijk goedkoper dan het nieuwbouwscenario voor het nieuwbouwplan stadskantoor.

Als de planning goed verloopt dan komt het door de gemeente opgedragen onderzoek naar de financiën van het stadskantoor eind april uit. De gemeenteraad zal daarover op 13 mei beraadslagen en op 27 mei een besluit nemen om al dan niet door te gaan met het plan voor nieuwbouw.

De brief van Adriaan de Mol van Otterlo aan het college staat hier

De berekeningen volgens de door de Mol van Otterlo opgevraagde gegevens staan hier

Over Salland TV

x

Check Also

Lokale omroepen gaan over op digitale radio

Bron: NLPO Eind 2024 zullen alle lokale publieke omroepen in Nederland te ...