Spaanse Branie: Lief

Sportjournalist Jan Willem Spaans verruilde onlangs zijn geliefde Amsterdam in voor een nieuw avontuur aan de oevers van de IJssel. Een keuze die wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Toch gaat de inburgering in de Deventer koekstad niet geheel zonder slag of stoot. Jan Willem Spaans bespreekt iedere maandag wat hem opvalt als ‘nieuwe Deventenaar’.

Het Dickensfestijn gaat niet door. Daar had ik me op verheugd. Concerten in het Burgerweeshuis? Voorlopig niet. Naar de film of het café? Doordeweeks onmogelijk voor wie kantoortijden werkt, en ook in het weekend is het om 17:00 uit met de pret. Gaan kijken naar Go Ahead? Nope. Ook de amateursport lijkt stil te komen liggen. Kijken mocht al niet, maar spelen na 17:00 ook niet meer. Dat maakt trainen doordeweeks zo goed als onmogelijk.

Tribunes, concertzalen en cafés mogen in de ons omringende landen in elk geval deels open tot ’s avonds laat. Dan is het pijnlijk om te zien hoe het hier gaat. Van de parlementsleden moeten we ’t niet hebben. Sinds januari zit Nederland zonder volwaardige regering. Meerdere van de mensen die in maart verkozen zijn, tonen zich zelfs te dom om elementaire statistiek te snappen. Naast Forum voor Democratie, dat moedwillig onzin verspreidt om zieltjes te winnen, bleken dit weekend ook prominente politici van DENK en de PVV niet in staat om simpele cijfers juist te duiden.

Onze demissionaire premier weet niets van corona en staat zichzelf al anderhalf jaar met jaloersmakend zelfvertrouwen tegen te spreken. De schoolmeester die is uitgekozen om het coronabeleid uit te voeren, weet er al maanden niet meer beter op dan de bevolking de schuld te geven. U doet het niet goed. De bevolking roept hetzelfde terug, al maanden. Hugo de Jonge is grenzeloos ijdel, moet maatregelen uitleggen die niemand begrijpt en is het gezicht van een land dat blunder op blunder stapelt in de corona-aanpak. Werkelijk alles dat Nederland doet lijkt wel te vroeg of te laat. Maar is dat dan allemaal de schuld van Hugo de Jonge, of van iemand anders? Misschien. Maar doet dat er nu toe?

Ga het trouwens maar doen. Een pandemie te lijf, bijgestaan door experten die elkaar iedere avond weer aan een nieuwe talkshowtafel tegenspreken. Gesandwicht tussen de ransbakken van FvD die intussen doodleuk tribunalen beloven, ziekenhuizen die het niet meer trekken en een bevolking die in meerderheid zichzelf en zijn omgeving heeft beschermd met inenting, maar daar nog amper plezier van heeft beleefd. Is het raar dat de volksgezondheid in handen is van een onderwijzer? Ja. Maakt de onderwijzer fouten? Te veel om op te noemen, vrees ik, gek genoeg vooral in de communicatie. En de volgende variant is alweer onderweg. Maar boosheid is geen medicijn.

We krijgen een tweede coronawinter. De dagen worden korter en tegelijk voor veel mensen ook langer. De lucht kouder, de bevolking bozer, de sociale media verdeelder, de ondernemers onzekerder, de verplegers vermoeider, de gevaccineerden ongeduldiger en de weigeraars koppiger. Het enige dat ik mezelf en iedereen voorstel: wat liefde en begrip op te brengen. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk. December is voor veel mensen een kutmaand, en die wordt dit jaar nog naargeestiger dan vorig jaar. Pas een beetje op elkaar. Misschien voorkomen we dan naast een aanslag op de fysieke gezondheidszorg in ieder geval dat er ook een pandemie opdoemt voor onze mentale gezondheid.

Zaterdagnacht fietste ik door Deventer. Een collega was zo aardig geweest om me naar en van Tilburg te rijden. Ik reed langs het ziekenhuis, waar de lichten nog brandden, door tot de Henry Dunantlaan. Bij het tankstation stonden twee straalbezopen kerels Go Ahead toe te zingen. Het is advies op maat voor iedereen in deze prachtstad: als niets meer lukt, geniet van Go Ahead Eagles, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Dit zijn unieke tijden, met bikkelende Boyd en grijnzende Gerrit. U mag troost zoeken op hun trotse, brede schouders. En doe ’n beetje lief.

Wie is Jan Willem Spaans?

Jan Willem Spaans is 26 jaar. Hij werkt als freelance verslaggever voor verschillende media, en verhuisde recent van Amsterdam naar Deventer. Hier komt Jan Willem een jaar lang de verrichtingen van Go Ahead Eagles volgen, om er uiteindelijk een boek over te schrijven. Hij heeft er in het verleden meer geschreven, allemaal met voetbal als thema. Op deze plek kan hij al zijn verwondering, verbijstering en vertedering kwijt voor het Deventer leven – deze column verschijnt iedere maandag!

Alle columns van Jan Willem lezen? Klik dan hierrr!

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Subsidies voor dorpen en buitengebied

Zeven initiatieven in dorpen en het buitengebied van Deventer krijgen subsidie vanuit ...