Rijkswaterstaat heeft maandagochtend het eerste schip geschut in sluis Eefde.

Sluis Eefde weer open

Daarmee is een einde gekomen aan vijf weken stremming van de sluis. Rijkswaterstaat bedient de sluisdeur aan de IJsselzijde met een tijdelijke hefconstructie. Alle schepen kunnen het kanaal verlaten. Daarnaast kunnen nieuwe schepen het kanaal opvaren om bedrijven in Twente te bevoorraden. De tijdelijke hefconstructie blijft in gebruik tot 17 maart, dan begint Rijkswaterstaat met het herstel van de schade aan de sluis.

Vanaf 26 maart is de schade hersteld en de sluis weer normaal in bedrijf. Het eerste schip dat door de sluis vaart, is de Nautictrans. Dit schip bevond zich tijdens de calamiteit op 3 januari in de sluiskolk.

In de nacht van 2 op 3 januari 2012 is de sluisdeur van sluis Eefde aan de IJsselzijde naar beneden gekomen. Sindsdien lagen 42 schepen in het Twentekanaal. Alle schepen kunnen de komende twee dagen het Twentekanaal verlaten en nieuwe schepen kunnen door de sluis vanaf de IJssel het kanaal weer op varen. Vanaf 26 maart is de schade hersteld en de sluis weer normaal in bedrijf. De duur van het herstel van de schade wordt bepaald door de levertijd van de vier zware, 25-meterlange kettingen, die op maat moeten worden gemaakt.

Definitief herstel vindt volgens huidig inzicht plaats van zaterdag 17 maart tot en met zondag 25 maart. Deze periode is in overleg met het bedrijfsleven gekozen. Vanwege de werkzaamheden zal de sluis buiten gebruik zijn.

Over Salland TV

x

Check Also

Advocaten McDonald’s schutter ‘spelen met vuur’ in rechtbank

“De verdediging speelt enorm met vuur.” Dat waren de woorden van een ...