Het storten van vervuild slib in Overijsselse en Gelderse plassen wordt een jaar opgeschort.

Slibstort Linderveldplas nog niet van de baan

Zolang er geen uitsluitsel is over de gevaren van de slibstort, worden er geen nieuwe projecten gestart. Dit maakte minister Cramer van VROM maandag bekend aan Een Vandaag. De komende zes maanden zal het ministerie van VROM onderzoek doen naar de gevolgen van de slibstort voor drinkwater en bodem.

Aanleiding was een reportage waarin Statenlid Jan Jaap Kolkman uit Overijssel de gevaren van het storten van vervuild slib in de Linderveldplas bij Deventer aan de orde stelde. Cramer stelt nu een commissie van deskundigen samen die gaat onderzoeken of er aanvullende regelgeving nodig is. Ook moet er onderzoek naar mogelijke aanvullende voorzieningen voor de bestaande slibstort projecten, zoals een isolerende laag of monitoring van de grondwaterkwaliteit komen.

Pvda Statenlid Jan Jaap Kolkman is niet gerustgesteld door de toezeggingen van Cramer: “De minister heeft niet gezegd dat de reeds geplande projecten, zoals de Linderveldplas, worden stopgezet. De stort van vervuild slib kan dus gewoon gaan beginnen, terwijl VROM tegelijkertijd onderzoek naar de gevaren doet. Als de minister de gevaren van ongecontroleerde slibstort nu erkent, moeten niet alleen de nieuwe, maar ook bestaande en geplande projecten onmiddelijk worden stilgelegd. Zolang we die toezegging van de minister niet hebben, lopen de plassen en het grondwater rond de plassen nog steeds groot gevaar.”

De Linderveldplas bij Lettele


Over Salland TV

x

Check Also

Consultatiebureau Raalte gaat verhuizen

Het consultatiebureau verhuist begin 2024 naar Arkelstein 1 in Raalte Noord. Het ...