Salland Zorgverzekeringen: Lezing hart- en vaatziekten bij vrouwen

Deventer, 20 november 2019

Het vrouwenhart leeft in Salland

Op dinsdag 19 november, wereld mannendag, gaf vrouwencardiologe professor dokter Angela Maas een lezing in Deventer aan verzekerden van Salland Zorgverzekeringen. De ledenraad van de coöperatie organiseerde een avond van leden voor leden met het vrouwenhart als thema.

Behandelingen gebaseerd op mannen

Dat dit thema leeft bleek uit de massale respons. Daarom organiseert de ledenraad een tweede bijeenkomst op 14 januari. Dokter Angela Maas trapte de avond af met the human body van Leonardo DaVinci, een mannenlichaam. Ze vertelde dat aandacht voor gezondheidsvraagstukken bij vrouwen achter loopt en dat onderzoek vaak op de mannelijke patiënt gebaseerd is. De cardiofeministe, zoals Angela Maas ook wel genoemd wordt, is zich gaan specialiseren in vrouwencardiologie omdat ze haar vrouwelijke patiënten niet goed kon helpen met een wetenschap die ingericht is op het mannelijk lichaam. Haar patiënten beter kunnen helpen is dan ook haar missie geworden. Inmiddels heeft ze een wachtlijst van 10 maanden, daarom verspreidt zij haar kennis mede door het geven van lezingen en haar boek “Hart voor vrouwen”.

Wat duidelijk wordt uit het verhaal van Maas is dat hart- en vaatziekteklachten bij vrouwen heel anders zijn dan bij mannen. Zo gaat het vaak ook niet om één klacht maar om een combinatie van klachten; een hoge bloeddruk, stressklachten, hormonale veranderingen. Waar bij een man er sprake is van een echte vernauwing van de kransslagader, is er bij vrouwen vaak diffuse aderverkalking. Dotteren of opereren heeft dan geen zin. Medicatie heeft meer effect, maar ook die is afgestemd op het mannelijk lichaam en vaak te zwaar. De juiste medicijnen, een combinatie van medicijnen en een passende hoeveelheid is van belang.

Out-of-the-box aanpak

Dat zorgt ervoor dat Maas vaak out of the box moet denken, en dat anno 2020 er nog heel wat kunst- en vliegwerk nodig is om vrouwen de juiste behandeling te geven. Dokter Maas strijdt ervoor om de klachten die vrouwen ervaren bij hart- en vaatziekten niet meer a-typisch genoemd worden. “We zijn geen kleine mannen”, zegt ze. Daarom pleit ze voor de juiste tests, het ontwikkelen of voorschrijven van de juiste medicatie maar ook van het reduceren van stress. “Perfectionisme is een mooie eigenschap maar ook een griezelige valkuil, pas daarvoor op”, waarschuwt ze. Één van de boodschappen waarmee ze de geboeide luisteraars naar huis stuurt.

14 januari extra lezing in Raalte

Dat er nog veel te leren is over het vrouwenhart, dat werd op deze avond wel duidelijk. Voor verzekerden van Salland Zorgverzekeringen wordt er op 14 januari 2020 nog een lezing gehouden door Angela Maas. Dit keer in Raalte. Verzekerden ontvangen binnenkort een uitnodiging voor dit evenement.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Provincie Overijssel sluit mtb-route Sallandse Heuvelrug

De mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug moeten afgesloten worden tussen 1 april ...