De bruggen over het Overijssels Kanaal tussen Deventer en Lemelerveld krijgen naambordjes.

Salland – Steernebrug eerste brug met naambordjes

De Steernebrug had afgelopen zondag de primeur. De jaarlijkse barbecue in de buurt startte met het onthullen van de borden. Oud-brugwachtster Tonnie Tibben en de huidige bewoner van voorheen café De Steerne , Harm Raamsman, onthulden de borden, na een korte uitleg van Marianne van Gurp, die samen met Jennie Raamsman het initiatief namen voor de naambordjes.

Dat de bruggen namen krijgen, is een voortvloeisel van het 150-jarig bestaan van het kanaal. De stichting Sallandus organiseerde rondom die verjaardag activiteiten, maar is daar nog niet klaar mee. “Zo zetten we in op een naamsverandering, want dat kanaal moet natuurlijk het Sallands Kanaal heten. En we zijn achter de schermen ook nog drie uitkijkpunten aan het voorbereiden. Een in iedere gemeente waar het kanaal door stroomt, in Dalfsen, Raalte en Deventer dus,” aldus Harrie Kiekebosch, die namens Sallandus aanwezig was bij de onthulling van de naamborden.

De Steernebrug is in 1997 een vaste overkluizing geworden. Daarvoor was het nog een draaibrug. De naam ‘Steernebrug’ komt van café De Steerne. Gait Steerneman runde daar vroeger een café. Je ging in die tijd een pilsje halen bij ‘Gait van de Steerne’. Het was vooral een schipperscafé, waar het schippersvolk en andere handelslui ook een hapje konden eten. Je kon er zelfs blijven overnachten als de dag al lang genoeg geweest was.

Ook de andere bruggen krijgen in de loop van volgend jaar allemaal hun naam. Daar gaat een rubriek over de verschillende bruggen aan vooraf. Geert Hannink maakt die rubriek de gepubliceerd wordt via de site – en vermoedelijk ook de krant – van Salland Centraal. Het idee voor die rubriek komt van Paulien de Jong uit Heeten. Samen met haar man Wim waren ze op zoek naar de brugnamen. Al snel bleek dat sommige bruggen een dubbele naam hebben. Via de rubriek moet in dat geval uitsluitsel komen wat nu historisch gezien de beste naam is.

Bij de Steernebrug was dat geen probleem, betoogde Marianne van Gurp zondag. Deze brug heet gewoon de Steernebrug. Maar mede-initiatiefneemster Jennie Raamsman wist te vertellen dat de Steernebrug ook wel eens Hekkertsbrug genoemd is, dat was toen de familie Hekkert aan de brug woonde. Inmiddels is er geen twijfel meer. Steernebrug is en blijft Steernebrug. 

Over Salland TV

x

Check Also

Consultatiebureau Raalte gaat verhuizen

Het consultatiebureau verhuist begin 2024 naar Arkelstein 1 in Raalte Noord. Het ...