De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., moet op proefverlof.


Raad: ‘Volkert van der G. vanaf 1 februari op verlof’

Dat heeft de beroepscommissie van de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vandaag geoordeeld. Vanaf 1 februari tot aan zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling in mei 2014 moet staatssecretaris Fred Teeven Van der G. maandelijks verlof verlenen, schrijft de RSJ. De uitspraak is bindend. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wees in oktober de verlofaanvraag van de moordenaar van Pim Fortuyn af. Van der G. vocht dat besluit aan.

Teeven vond het risico op maatschappelijke onrust en verstoring van de openbare orde te groot. Ook zou de veiligheid van Van der G. in het geding zijn bij een verlof. Teeven stelde een re-integratietraject binnen de gevangenismuren voor. De beroepscommissie veegt de beslissing van de staatssecretaris van tafel omdat zijn alternatieve plan ‘ontoereikend’ is.

Volgens de commissie moet Van der G. buiten de gevangenis verlof kunnen krijgen. Het risico op maatschappelijke onrust en bedreigingen is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) niet toegenomen.

Over Salland TV

x

Check Also

In Memoriam: Maarten Bervoets