Meer dan de helft (58 procent) van de wethouders in Nederland wil burgemeester worden. Van de wethouders in steden met meer dan honderdduizend inwoners ambieert 44 procent zelfs een functie als minister of staatssecretaris.


Politiek – Wethouders willen burgemeester zijn

Dat blijkt uit een enquête onder vijfhonderd wethouders. De uitkomsten daarvan zijn gepubliceerd in het boek ‘Praktische dromers. Over het vak van wethouder’ van Lenny Vulperhorst, partner bij adviesbureau Andersson Elffers Felix. Uit het onderzoek blijkt verder dat de bestuursstijlen van mannelijke en vrouwelijke wethouders niet veel verschillen. Wel zijn vrouwelijke wethouders sterker vertegenwoordigd in de kleinste gemeenten en steden met meer dan vijftigduizend inwoners.
 
Wethouders uit grote steden blijken er andere motieven op na te houden dan hun collega’s uit kleine steden en dorpen. Bestuurders uit grote steden gaan veel ‘politieker’ te werk: twee keer zoveel wethouders worden er gedreven door ‘politieke’ ambities, aldus het onderzoek.

 
Uit jaarlijkse onderzoeken van het blad Binnenlands Bestuur blijkt dat elke raadsperiode een derde van de wethouders een eindstreep niet haalt. Uit de enquête blijkt dat bijna veertig procent van de wethouders vindt dat zij niet goed zijn voorbereid op de functie van gemeentebestuurder.
 
Tachtig procent van de wethouders heeft zichzelf voorbereid op de nieuwe functie; twintig procent is opgeleid door de partij. De eigen voorbereiding bestond vooral uit het lezen over het ambt van wethouder, gesprekken met veel andere wethouders of het raadplegen van ‘een oude rot’, aldus Binnenlands Bestuur. (Novum)

Over Salland TV

x

Check Also

Omroep Gelderland en RTV Oost slaan de handen ineen en presenteren: Het debat van het Oosten

In het kader van de komende verkiezingen presenteren Omroep Gelderland en RTV ...