Woensdag gehaktdag is de meest typerende omschrijving voor het verloop van de raadsvergadering afgelopen woensdagavond.Oppositie maakt gehakt van bestuursakkoord

Deventer oppositie partijen VVD, Deventer Belang (DB) en SP maakten woensdagavond gehakt van het nieuwe bestuursakkoord van de coalitie van Gemeentebelang (GB), D66, PvdA en CDA. Vooral voormalig VVD wethouder Marco Swart maakte een flinke show in zijn nieuwe rol. Nadruk lag vooral op het 26.000 euro kostende rapport om de financiële toestand van de gemeente nog weer eens op papier te krijgen. Swart benadrukte: “De partij die altijd tegen externe inhuur was huurt al extern in terwijl ze nog niet begonnen zijn”, en de standpunten van CDA:”mooie doosjes zonder inhoud”.  Maar gaf Swart aan, het grote voordeel voor VVD is dat het eigen geluid nu weer gehoord kan worden.

Carlo Verhaar (GroenLinks) stelde:”Gemeentebelang heeft een elegante manier gevonden om een toontje lager te zingen. Ook het geheim zijn van gespreksverslagen met de partijen is even genoemd door Verhaar, met de kanttekening, “we weten dus niet waarom deze partijen, deze nieuwe coalitie bij elkaar zit”. Die gevraagde duidelijkheid kwam dus weer niet op tafel. Margriet de Jager (DB) in de rol van oppositie, sprak over een obligaat akkoord, met een blanco cheque voor PvdA. D66 kreeg de vraag waar vernieuwend elan is gebleven.  

Opvallende uitspraak van DB was het cultuursprookje van D66, “geen bezuinigingen op cultuur” het kan zomaar uitgeblazen worden door PvdA. Het enige concrete is 70 km per uur op de Siemelinksweg en een collectief referendum dat niet bestaat. Het akkoord is een sprookje zo stelde Margriet de Jager. Ali Zandstra de fractievoorzitter van GB had het er maar moeilijk mee, en hakkelde zich door het debat heen. Ook Kitty Schmidt (SP) was niet mals. “Waar is over gesproken? Welke richting wil de coalitie op? Het is allemaal uiterst vaag. “U zegt niets en wilt niet eens een richting aangeven”.

Ali Zandstra van Gemeentebelang trok het debat niet en stelde dat het niet relevant is wat Gemeentebelang wil. Een opmerking van Henk Groothuis (CDA) in de coalitie: “hier worden burgers niet vrolijk van” typeerde de sfeer van het debat. De coalitie gaat het zwaar krijgen, en zal heel flink aan de bak moeten om daadwerkelijk vertrouwen te krijgen. Daarvoor zal het inzetten van geheimhouding op documenten zeker niet meehelpen. De wethouders zijn ook geïnstalleerd, maar met 27 stemmen voor, en 10 blanco stemmen zegt dat genoeg.

Foto: Zuurkijkende fractievoorzitters Henk Groothuis (CDA) en Jurgen de Goeijer (PvdA), die Ali Zandstra (GB) nauwelijks te hulp schoten in het debat. Alleen Bas Noor (D66) bood daadwerkelijk hulp. Zegt dat wat over deze coalitie?


Over Salland TV

x

Check Also

Omroep Gelderland en RTV Oost slaan de handen ineen en presenteren: Het debat van het Oosten

In het kader van de komende verkiezingen presenteren Omroep Gelderland en RTV ...