Onthulling Luisterplek Liberation Route Europe in Wijhe

Op 20 en 27 november worden op zeven plekken in Salland en West Twente luisterplekken onthuld. Met de plaatsing van deze luisterplekken zijn beide regio’s aangehaakt bij de Liberation Route Europe.  Op 27 november wordt om 14.45 uur de luisterplek in Wijhe geopend door wethouder Anton Bosch en Gerard Nanninga. Belangstellenden zijn vanaf 14.30 uur welkom bij Eetcafé de Oranjerie in de Langstraat.

Elke luistersteen is geplaatst op een plek waar ten tijde van de bevrijding (de periode van 6 juni 1944 tot en met 8 mei 1945) iets bijzonders is gebeurd.
Voorbijgangers kunnen hier een verhaal lezen en een hoorspel beluisteren. De luisterplek in Wijhe (naast de Nicolaaskerk in de Langstraat) vertelt het verhaal van ‘Het Oranjehotel’.

Herinneringen levend houden
Het is dit jaar 70 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Door deel te nemen aan dit project willen de gemeenten de geschiedenis en herinnering aan Tweede Wereldoorlog levend houden. Sinds 1945 leven wij in Nederland in vrede. In een wereld waar het op vele plekken oorlog is, is dat een groot goed. We willen de herinneringen levend houden bij inwoners en bij de toeristen die de internationale Liberation Route volgen.

Liberation Route
De Liberation Route Europe volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route start in Zuid-Engeland en loopt via Normandië, de Ardennen, het Hürtgenwald, Nederland en Berlijn naar de Poolse stad Gdańsk, waar (bijna twee generaties later) een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen. In Nederland liggen op bijna 170 locaties luisterplekken.

App
Er is ook een Liberation Route Europe app. Deze gratis app is beschikbaar voor iPhone en Android en biedt direct toegang tot historische gebeurtenissen, bezienswaardigheden, biografieën, luisterverhalen en nog veel meer.  Informatie kan opgeslagen worden en met de navigatiefunctie is de precieze locatie te vinden. Meer informatie is te vinden op www.liberationroute.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Broekstaclerun krijgt dit jaar een extra looproute en ook een fietsroute

De 3e editie van de Broekstaclerun belooft op 1 oktober een waar ...