De leegstand in Nederland is voor een groot deel te wijten aan onze politieke bestuurders. In 2010 werd bijna de helft van de nieuwbouw in Nederland gebouwd in opdracht van de overheid.


Nieuw Deventer Stadskantoor in De slag om Nederland

Vooral gemeentes bouwen er lustig op los. Met de creditcard van de bevolking zetten zij nieuwe gemeentepaleizen neer. Onder het mom van gemeentelijke herindeling, duurzaamheid, centralisering van ambtenaren en het nieuwe werken, worden de meest prachtige stadhuizen neergezet. De gevolgen nemen zij voor lief: lege kantoren en een gammele begroting. De slag om Nederland bezoekt drie gemeenten waar de bouw van nieuwe gemeentehuizen voor financiële problemen zorgt.

In Deventer wil de gemeente een risicovolle lening aangaan voor een duurzaam stadskantoor van 67 miljoen, terwijl ze al 200 miljoen aan schulden heeft uitstaan. In Utrechtse Heuvelrug zetten de bestuurders alles op alles voor een nieuw gemeentepaleis van 25 miljoen, bijna 100.000 euro per ambtenaar.

De gemeente staat sinds enkele weken onder preventief toezicht van de provincie en vraagt burgers nu mee te denken over ruim drie miljoen aan bezuinigingen. Met de gemeentelijke nieuwbouw heeft de lokale financiële crisis volgens de bestuurders niets te maken. Tenslotte spreekt De Slag om Nederland in Overbetuwe een wethouder die is opgestapt omdat hij zich niet kon vinden in de financiële risico’s die zijn gemeente wil nemen voor de bouw van een nieuw gemeentekantoor.

Uitzending maandag 6 februari, ca 20.25 uur op Nederland 2

 
 

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...