Het aantal toegewezen asielaanvragen ligt volgens directeur Rob van Lint van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland veel hoger dan in de rest van de EU.


Nederland keurt veel meer asielaanvragen goed dan rest EU

Nederland keurt 40 procent van de asielaanvragen goed, de rest van de EU 27 procent. Dat zei Van Lint vrijdag bij de presentatie van het jaarverslag van de IND over 2012. ‘Wij zijn duidelijk geen afwijsfabriek, zoals vaak wordt gesuggereerd: Nederland honoreert 40 procent van de asielaanvragen. In de rest van de EU is dat 27 procent.’

Het verschil is deels te verklaren door verschillen in regelgeving per land, al streeft de EU wel naar harmonisatie van die regels, aldus Van Lint. In 2012 werden in totaal 13.650 asielaanvragen ingediend, een daling van bijna 7 procent ten opzichte van 2011. Vooral het aantal eerste aanvragen daalde. Het aantal mensen dat een tweede verzoek om asiel indiende, steeg juist, met 26 procent. Dat is een trend die al langer te zien is, ook in andere Europese landen. De meeste aanvragers van asiel komen uit Irak, Afghanistan en Somalië.

Over Salland TV

x

Check Also

Lokale omroepen gaan over op digitale radio

Bron: NLPO Eind 2024 zullen alle lokale publieke omroepen in Nederland te ...