Het lijkt erop dat het beruchte exotische virus dat in Duitsland honderdduizenden merels heeft gedood, nog niet in Nederland is gearriveerd.

Merelvirus laat Nederland nog met rust

Bij het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht zijn maar acht dode merels gemeld. De Vogelbescherming heeft opgeroepen om dode merels te melden, omdat de dieren mogelijk bezweken zijn aan het Usutuvirus. Het aantal dode vogels valt mee, aldus de Vogelbescherming: “Als er nu al heel veel meldingen waren, zou dat betekenen dat het virus Nederland is binnengedrongen. Mensen die een dode merel vinden, kunnen dat bij het DWHC melden.

Als het om een besmette vogel lijkt te gaan, stuurt het centrum een koerier om het beest op te halen. Een besmetting moet namelijk binnen 24 uur opgespoord worden. “Het mooiste is het als vinders de dode vogel met een plastic zakje oppakken en het dier bewaren in de koelkast”, aldus de Vogelbescherming.Het Usutuvirus, dat ongevaarlijk is voor mensen, wordt overgebracht door muggen. Er zijn volgens de Vogelbescherming al bijna 50 soorten zangvogels met een Usutu-infectie gevonden, maar vooral voor merels lijkt de besmetting fataal te zijn.

Over Salland TV

x

Check Also

Omroep Gelderland en RTV Oost slaan de handen ineen en presenteren: Het debat van het Oosten

In het kader van de komende verkiezingen presenteren Omroep Gelderland en RTV ...