Het net aangetreden kabinet heeft aangekondigd 200 miljoen euro te gaan bezuinigen op de publieke omroep. Dat levert natuurlijk een hoop tumult op in Hilversum. Want welke programma’s gaan dan verdwijnen? En wat zal dat voor gevolgen hebben voor de kwaliteit? En hoeveel ontslagen zullen er dan wel niet gaan vallen?


Media – Publieke Omroep is niet langer nodig

Op De Jaap stelt Huub Bellemakers een hele andere vraag: waarom hebben we eigenlijk nog een publieke omroep? In 1930 was dat wellicht noodzakelijk, maar Bellemakers meent dat die noodzaak inmiddels wel verdwenen is. Want op internet kan iedereen programma’s maken, verspreiden en becommentariëren (“interessanter en vernieuwender dan Ferry Mingelen ooit heeft gedaan”).

En het is onzin dat commerciële omroepen geen kwaliteitsprogramma’s maken en niet aan serieuze journalistiek zouden doen. Kijk maar naar het RTL Nieuws, BNR Nieuwsradio of The Daily Show. Kortom, de Publieke Omroep kan het best worden afgeschaft. Dat schept een hoop commerciële ruimte voor allerlei initiatieven. Het enige waarvoor nog overheidsfinanciering nodig is, is het vastleggen van allerlei evenementen. Plus het stimuleren van vernieuwende initiatieven. Maar dat kan onafhankelijk van media, daar heb je geen omroepbestel voor nodig.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...