LUTTENBERG – Op zondag 1 juni vindt de 24-ste editie van de Autorodeo Luttenberg plaats.


Luttenberg maakt zich op voor 24-ste editie van jaarlijkse autorodeo

Daarmee is het jaarlijkse barrelfestijn één van de oudste autorodeo’s van de regio. Wederom zullen ruim honderd coureurs tegen elkaar in het strijdperk treden in speciaal geprepareerde oude auto’s. Eigenlijk mag alles; alleen inrijden op de bestuurderskant niet.

De organisatie is wederom in handen van Schaatsvereniging Luttenberg (SVL ’88) en IJsbaan ’t Wak. “Het is onze grootste financieringsactiviteit”, vertelt Sebastiaan Dijkman namens de organisatie. “We zeggen wel eens dat we de grootste sportvereniging van Luttenberg zijn. Op dit moment hebben we ruim zevenhonderd leden. Dankzij de opbrengst van de autorodeo kunnen we de contributie van de schaatsvereniging laag houden. Daarnaast schenken we ook regelmatig een deel van de opbrengst aan plaatselijke doelen (zoals in het verleden Elckerlyc en sportcomplex de Achterberg-redactie).”

De deelnemers komen uit de wijde regio. Uiteraard zal ook een groot aantal Luttenbergers de arena betreden. Denk daarbij aan het autorodeo/bangercollectief Gas Hoal’n. Maar ook een nieuwe club met enkele Luttenbergers. Sebastiaan: “Het is lomp en onbenullig en dat maakt de autorodeo nou net zo leuk om naar te kijken. Het hoort ook een beetje bij de plattelandscultuur.”

De autorodeo mag doorgaans rekenen op tussen de 1500 en 2000 bezoekers. Uiteraard zorgt de organisatie weer voor een drankpunt (bier en fris) en een snackwagen. “We waren één van de eerste autorodeo’s in de regio en hebben een goede naam”, vertelt Sebastiaan. De organisatie denkt nu al na over de editie van volgend jaar: de 25-ste. “We willen er dan wel wat extra ruchtbaarheid aan geven. We zitten te denken aan een bangerrace, alhoewel dat ruimtetechnisch gezien lastig kan worden. Maar ook bestaan er plannen om dan op de zaterdag voor de rodeo een grote feestavond te organiseren.”

De organisatie mag rekenen op de hulp van meer dan vijftig vrijwilligers. Verschillende plaatselijke clubs (onder ander het zwembad en jeugdgroep Aksie) werken mee, net zoals diverse automonteurs die de keuringen van de auto’s verzorgen. Want die dienen wel aan een aantal veiligheidseisen te voldoen. Om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen, is ook de regel ‘niet inrijden op de bestuurderskant’ weer van kracht. “En de leden van Aksie houden in de gaten of een auto langer dan 1 minuut stil staat. Als dat het geval is, is de deelnemer af.”

Niet getreurd dan overigens, want de Autorodeo Luttenberg is twee jaar geleden begonnen met de ‘herkansingsmanche’. Iedereen die na een manche is uitgeschakeld, kan zich via deze herkansing alsnog plaatsen voor de finales. Omdat een auto gewoon echt aan barrels gereden kan zijn, maar het probleem soms ook schuilt in een klein mankement of domme pech. “En dat werkt heel goed”, benadrukt Sebastiaan. “Zo goed dat het ook bij andere rodeo’s al navolging heeft gekregen. En uiteraard sluiten we ook weer af met een laatste grote manche, waarbij alle auto’s die nog kunnen rijden, weer in het veld komen!”

Inschrijving is nog mogelijk. Er zijn drie categorieën: tot 1600 cc; tot 2000 cc en tot 2900 cc. Locatie is het welbekende terrein aan de Butzelaarstraat (schuin tegenover Jan de Winkel).  Aanvang is om 12.30 uur. Rond 17.30 uur wordt de laatste manche verreden. Meer informatie op www.autorodeoluttenberg.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Deventer Schouwburg zoekt koorleden voor Dickens Zingt

Het Dickens Festijn zit er weer aan te komen. Daarbij hoort het ...