De SP wil een verbod op flitsleningen.

Landelijk – SP wil verbod op flitsleningen

Dat zijn leningen met een hoog rentepercentage die worden afgesloten via internet of per sms. De SP heeft kamervragen aan minister Wouter Bos (financiën) gesteld over de flitslening. Bij aanbieders van deze minikredieten kunnen consumenten per sms of via internet een lening tot vijfhonderd euro afsluiten. Het bedrag wordt dan binnen tien minuten op de rekening van de aanvrager bijgeschreven.

De kosten voor een flitslening zijn echter hoog. Marktleider Ferratum, sinds augustus 2007 actief in Nederland, berekent over een lening van 500 euro 125 euro aan behandelingskosten. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) komt dit overeen met een rentepercentage van zeshonderd procent per jaar. Het Nibud pleitte al eerder voor een verbod op dergelijke leningen.

De Staatscourant kondigde al in september 2007 aan dat Bos waarschijnlijk op korte termijn maatregelen tegen Ferratum zou nemen. Daarna werd het echter stil rondom de flitslening. De grootste oppositiepartij wil nu alsnog dat Bos een eind maakt aan deze praktijen. Flitsleningen zijn onwenselijk en moeten worden uitgebannen, aldus SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Leningen met een looptijd van minder dan drie maanden vallen niet onder de Wet Financieel Toezicht. Bos heeft eerder al laten weten dat hij deze termijn wil terugbrengen naar één maand, maar dit heeft niet geleid tot een afname van het aantal sms-leningen, stelt Karabulut.

Over Salland TV

x

Check Also

Lokale omroepen gaan over op digitale radio

Bron: NLPO Eind 2024 zullen alle lokale publieke omroepen in Nederland te ...