Na een marathonzitting van ruim acht uur hebben de leiders van de eurozone toch  een akkoord bereikt over de aanpak van de Europese schuldencrisis.


Landelijk – Akkoord over schuldencrisis

EU-president Herman Van Rompuy presenteerde donderdagochtend vroeg de reeks maatregelen. Hij sprak over een ”nieuwe fundering voor onze toekomst”. De EU-president onderstreepte het belang van een reddingspakket. Niet alleen Griekenland, maar heel Europa leek in gevaar te zijn. Een van de onderdelen is de kwijtschelding van 50% van de Griekse schulden door de bankensector. Ook wordt de slagkracht van het Europese noodfonds voor zwakke eurolanden versterkt tot 1000 miljard euro.

De lidstaten wilden de vuurkracht van het fonds vergroten zonder er daadwerkelijk extra geld in te storten. De slagkracht wordt vergroot doordat het fonds garanties afgeeft voor investeringen in staatspapier van zwakke eurolanden. Ook zal er een ‘speciaal potje’ bij het Internationaal Monetair Fonds komen waar landen die veel financiële middelen hebben zoals China en Brazilië, geld in kunnen storten.

In de eindconclusie zijn ook teksten opgenomen over Italië. Het land moest de andere eurolanden overtuigen dat het werk maakt van de begroting en bezuinigingen doorvoert. Het was volgens Barroso niet voldoende om alleen maar goede wil te tonen.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...