DEVENTER – Op woensdagmiddag 28 maart 2012 vindt in de Bibliotheek Colmschate aan de Flora 259 een bijzondere inloopmiddag plaats voor kinderen met dyslexie en hun ouders.

Informatiemiddag dyslexie-hulpmiddelen van en voor kinderen

Leerlingen van de dyslexiegroep van de Panta Rhei, school voor speciaal basisonderwijs, laten namelijk zélf zien met welke hulpmiddelen zij werken om beter te lezen en te leren als je dyslexie hebt. Daarnaast zijn er medewerkers van het Kenniscentrum Dyslexie aanwezig om vragen te beantwoorden. De inloopmiddag duurt van 13.30-15.00 uur.

Tekst-naar-spraak en daisyspelers
Tijdens de inloopmiddag kunnen ouders en kinderen onder andere kennismaken met Sprint Plus. Dit is een tekst-naar-spraak-programma, oftewel software die tekst van het beeldscherm kan voorlezen. Bovendien zullen er diverse types daisyspelers te bekijken en uit te proberen zijn. Een daisyspeler is een apparaat voor het afspelen van daisyroms. Daisyroms zijn schijfjes met gesproken tekst, bijvoorbeeld van een compleet boek. Via de zoekstructuur van de daisyspeler kan er “gebladerd” worden in die tekst naar bijvoorbeeld pagina’s, hoofdstukken en/of rubrieken. Ook kan de afspeelsnelheid, volume en dergelijke geregeld worden.

Wat is het Kenniscentrum Dyslexie?
Het Kenniscentrum Dyslexie is een plek binnen SBO De Panta Rhei waarbij kennis rond dyslexie en dyslexiehulpmiddelen gebundeld is. Het kenniscentrum wordt ingezet ten behoeve van SBO Panta Rhei en de scholen die onderdeel zijn van Sine Limite, een federatief samenwerkingsverband Weer Samen Naar School (WSNS) Deventer e.o.

Makkelijk lezen in de Bibliotheek
In alle Deventer bibliotheken (m.u.v. die in Okkenbroek en Lettele) is een Makkelijk Lezen-plek. Hier kunnen kinderen die dyslexie hebben, terecht voor aansprekende, maar voor hen makkelijk te lezen boeken, luisterboeken én daisyroms. Tevens leent de bibliotheek daisyspelers uit om zelf thuis uit te proberen.

Voor meer informatie:
Kenniscentrum Dyslexie:
Dikla de Munnik
Coördinator Kenniscentrum Dyslexie
0570-850003 | d.demunnik@po-deventer.nl

de Bibliotheek Deventer:
Nienke Roozendaal
Consulent Educatie & Jeugdbibliotheekwerk
0570-675724 | nroozendaal@obdeventer.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Concerten Popkoor SVP regio Heino groot succes!

Ruim 450 mensen genoten afgelopen zondag van Popkoor SVP in het Hoftheater. ...