De eisen voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaan de komende jaren zo fors omhoog, dat minder dan de helft van de aanvragers daarvoor nog maar in aanmerking komt.


Hypotheekgarantie straks vooral voor starters

Daarmee opent maandag Het Financiële Dagblad. Dat staat in plannen van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die de NHG regelt. Directeur Karel Schiffer bevestigde maandag een bericht hierover in Het Financiële Dagblad.

De NHG moet straks alleen nog beschikbaar komen voor degenen voor wie de garantie oorspronkelijk ook bedoeld was: mensen met een laag inkomen die de financiering van een huis niet rond krijgen. Maar behalve starters kunnen ook anderen nog voor de garantie in aanmerking komen als een lening bedoeld is voor woningverbetering of energiebesparing.

De NHG is aantrekkelijk omdat eigenwoningbezitters in geval van bijvoorbeeld scheiding of werkloosheid niet met een schuld blijft zitten. Bovendien krijgen ze met de staatsgarantie een lagere rente. Ook banken hechten er belang aan. Ze verstrekken bijna alleen nog hypotheken als er een NHG aan vast zit en dat geldt nu voor bijna 80 procent van de nieuwe hypotheken tot 3,5 ton, berekent Schiffer. Met name De Nederlandsche Bank heeft zorgen geuit over de omvang van het financiële risico van de huidige regeling.

De directeur zegt dat de plannen, waarover de Tweede Kamer nog moet beslissen, langzaam worden ingevoerd. „Want anders zou de woningmarkt nog verder onderuit gaan”.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...