De gemeente Deventer is vol lof over de “onafhankelijke” bestuurders van Stichting Lokale Omroep Deventer (SLOD). 


Hoezo geen Staatsomroep?

Dat deze bestuurders afspraken met de gemeente Deventer niet nakomen, die zijn gemaakt in ruil voor een substantieel hoog bedrag aan subsidie om een diversiteit aan programma’s te maken, vraagt niemand zich af. En waar blijft de fusie tussen Deventer Televisie en SLOD, waarvoor Stadsradio Deventer FM uit de weg geruimd is? Dat bijna een jaar nadat Stadsradio Deventer FM uit de lucht is gehaald nog steeds het radiostation van SLOD niet conform Mediawet functioneert, lijkt aan een ieder voorbij te gaan. SLOD had toch juist Stadsradio Deventer FM daarom uit de lucht gehaald. Stel dat je de verouderde normen van de Mediawet even aan de kant schuift, blijft nog steeds overeind dat er kennelijk mét subsidie geen goede programma’s gebracht kunnen worden. Dat geeft toch te denken.

Een lokale omroep dient onafhankelijke programma’s voor elk wat wils te brengen. De lokale omroep dient een burgerinitiatief te zijn. Kortom programma’s voor en door burgers. Is dit in Deventer ook het geval?

Nee, kunnen we gerust zeggen. De eerste bestuurders van SLOD zijn benaderd door de wethouder van cultuur van destijds, de heer Fleskes. En zo komt het dat de ene persoon in het politieke netwerk de andere uit het politieke netwerk vraagt in een bestuur zitting te nemen van een lokale omroep.

SLOD bestuurder Hein Pieper</strong> wordt aanstaande dinsdag beëdigd als Tweede Kamerlid voor het CDA. Hij volgt Jos Hessels op, die het parlement heeft verlaten om gedeputeerde te worden in de provincie Limburg. Pieper (46) studeerde theologie in Heerlen. Ook de voorzitter van de SLOD, Jan Kristen, is een oud gedeputeerde en is nog steeds waarnemend burgemeester in de gemeente Dinkelland.  Ook oud bestuursleden SLOD, Jinne Meinema en Piet de Noord, hebben een politieke historie. Met het vernieuwen van het gehele bestuur, zoals gevraagd door de Raad in 2007, heeft dus niet geleid tot burgers in het SLOD bestuur. Integendeel de politiek is alleen maar sterker vertegenwoordigd en kritische burgers zijn geweerd.

Wanneer komt hier een einde aan?

Over Salland TV

x

Check Also

Lokale omroepen gaan over op digitale radio

Bron: NLPO Eind 2024 zullen alle lokale publieke omroepen in Nederland te ...