Maandagavond was een klein voorproefje van hetgeen te verwachten is als de politiek woensdagavond voor het eerst echt gaat praten over de nieuwe bezuinigingsronde van de gemeente Deventer van 4 miljoen.


Gemeenteraad “light” in schouwburgcafé

Aanwezig maandagavond zoals verwacht de Deventer cultuurkliek en een afvaardiging van de raad inclusief wethouders en directeuren van culturele instellingen. Nummer één topic was de 700.000 euro die de culturele instellingen samen moeten gaan bezuinigen. Op zich al een slok op een borrel want de sector krijgt ruim 10 miljoen uit de gemeentelijke subsidiepot.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat de gemeente met bijna 100.000 inwoners wel erg veel gesubsidieerde cultuur heeft. De discussie begon met een video-item gemaakt door DRTV, hierin een aantal Deventenaren die hun mening gaven over de bezuinigingen. Inhoudelijk waren het weinig kritische reacties.

De directeuren van de cultuurinstellingen ervaren de 700.000 euro alsof het uit de lucht is komen vallen. “Geen idee dus waarop dit bedrag is gebaseerd” zo formuleerde Schouwburg directeur Alex Kuhne en ”we willen veel maar we willen er minder voor betalen” dat is het motto van de gemeente. De directeur van de Leeuwenkuil, de heer Buma bestempelde de Leeuwenkuil als meer dan een kunstencentrum, dus feitelijk onmisbaar in de stad. Maar dat waren dus nog maar twee directeuren, er zijn er meer en die zullen er onderling uit moeten zien te komen hoe 7 ton te bezuinigen.

Dan nog de Ulebelt, stichtingvoorzitter en oud PvdA wethouder Jos Fleskes gaf aan dat de kinderboerderij mogelijk dicht moet omdat ze 100.000 euro moeten inleveren. De Ulebelt heeft inclusief de 100.000 euro in totaal al 42% in de kosten gesnoeid. Maar de Ulebelt kan ook kiezen om milieueducatie te schrappen. De Ulebelt vindt dat ze met deze 100.000 euro bezuiniging onevenredig hard worden geraakt, in vergelijking met bijvoorbeeld de culturele instellingen die samen maar 700.000 euro aan bezuiniging hoeven te doen.

Over Salland TV

x

Check Also

Het programma van amateurvoetballend Salland

Het is dit weekend weer tijd voor een potje voetbal. Enkele clubs ...