DEN HAAG - Gemeenten willen meer eigen belastingen kunnen heffen.

Gemeenten willen meer eigen belastingen heffen

Dat is nodig omdat ze steeds meer taken krijgen van het Rijk, zonder dat daar mogelijkheid voor meer eigen inkomsten tegenover staan. De belastingen die de landelijke overheid heft, moeten dan wel omlaag, zodat de burger per saldo niet duurder uit is. Dat vindt de Haagse wethouder van Financiën Sander Dekker (VVD). Zijn woordvoerster heeft een bericht hierover in het Financiële Dagblad van woensdag bevestigd.

Den Haag is voorzitter van de G4, het orgaan van de vier grootste gemeenten van Nederland. Volgens Dekker wordt slechts 5 procent van alle Nederlandse belastingen geïnd door gemeenten, provincies en waterschappen. Het gemeentelijk aandeel is ongeveer 3,4 procent. In landen als Duitsland en Zweden wordt tot 50 procent van de belastingen lokaal geheven.

De gemeenten willen ook dat de Raad voor financiële verhoudingen, die het kabinet adviseert over de verdeling van financiën over gemeenten en provincies, wordt opgewaardeerd. Ze zullen dat vandaag bepleiten bij premier Mark Rutte. Volgens de gemeenten bestaat er ‘een breed gedragen behoefte aan een gezaghebbend instituut dat regelmatig rapporteert over de stand van de financiële verhoudingen en inrichting van het land’. Het nieuwe orgaan zou bijvoorbeeld ondergebracht kunnen worden bij het Centraal Planbureau.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...