DEVENTER - Adriaan de Mol van Otterloo krijgt hulp van raadslid Marcel Elferink en zijn fractie van Gemeentebelang die naar de rechter stappen om geheimhouding van onderliggende financiele stukken op te heffen.

Gemeentebelang stapt ook naar de rechter

Adriaan de Mol van Otterloo probeerde vorige week via de voorzieningenrechter de gemeente Deventer tot openheid te dwingen over de onderliggende financiele stukken, maar  zijn verzoek werd door de Zwolse rechtbank afgewezen. Het Deventer College van burgermeester en wethouders en de collegepartijen dulden geen onafhankelijke toetsing van de cijfers van de geplande nieuwbouw van het stadskantoor.

Bij de nieuwbouw is in ieder geval 67 miljoen euro gemoeid, een uitgave die de gemeente Deventer volgens De Mol van Otterloo zich helemaal niet kan veroorloven. Hij noemt Deventer “Athene aan de IJssel” en vreest voor het faillissement van de gemeente. De in Deventer geboren en getogen de Mol had de onderbouwing van de cijfers eerder via een WOB-procedure opgevraagd. Dat besluit probeerde hij vorige week via de rechter ongedaan te maken, maar hij kreeg daar nul op zijn rekest. Volgens de rechter kunnen namelijk alleen de direct belanghebbenden bezwaar maken tegen de gemeentelijke geheimhouding.

Marcel Elferink van Gemeentebelang pikt dat niet en pakt de draad op waar De Mol van Otterloo die dankzij drempel van art. 25 van de Gemeentewet moest laten liggen. Elferink en zijn fractie stappen nu ook naar de rechter om de geheimhouding voor de raadsvergadering van woensdag op te heffen. Het komt zelden voor dat een raadslid naar de rechter stapt om openheid te verkrijgen van gemeentelijke stukken. 

Als de rechter nu alsnog besluit tot het openbaar maken van de stukken, dan kan uitstel tot gevolg hebben voor het besluit van het stadskantoor dat voor woensdagavond op de agenda van de gemeenteraad staat.

Over Salland TV

x

Check Also

Salland Vandaag: hoofdpunten uit het nieuws van 5 december

Wat is het laatste en belangrijkste nieuws uit Salland? Dagelijks worden de ...