Op een boerderij bij Deventer is voor het eerst in Overijssel een dier besmet geraakt met Q-koorts.

Eerste geval Q-koorts in Overijssel

Dat meldt een woordvoerder van LTO Nederland maandag. De ziekte, die op mensen kan worden overgedragen, heeft nog geen mensen getroffen, zegt een woordvoerder van de GG&GD.

Volgens de zegsvrouw gebeurt het wel vaker dat er een dier besmet raakt, zonder dat van een uitbraak gesproken wordt en zonder dat mensen besmet raken. Bij de geit werd de Q-koorts dinsdag geconstateerd. Een contra-expertise moet nu uitwijzen of het dier werkelijk ziek is. Wanneer de uitslag van de test is kan de woordvoerder niet zeggen. Het dier zit niet in quarantaine. Geiten en schapen kunnen door de bacteriële ziekte een miskraam krijgen.

Minister van LNV Gerda Verburg (CDA) kondigde eerder per 2 maart een hygiëneprotocol af voor alle professionele melkgeiten- en melkschapenhouderijen. Zij moeten vooral bij de mestopslag, vervoer, het uitrijden van mest en bij de aflammerperiode beter op de hygiëne lettten. Houders zijn ook verplicht alle gevallen van Q-koorts te melden bij de Voedsel en Waren Autoriteit.

Vaccinatie voor Q-koorts was in tegenstelling tot een deel van Zuid-Nederland niet verplicht in Overijssel.Vorig jaar werden zo’n zeshonderd mensen in Noord-Brabant ziek door Q-koorts. Bij de infectieziekten krijgen mensen last van griepachtige verschijnselen. De ziekte kan niet van mens op mens worden overgedragen.

Over Salland TV

x

Check Also

Winters weerbeeld houdt nog aan

Ook het tweede gedeelte van de week staat in het teken van ...